PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

5 razloga zbog kojih ćete jesti više cimeta

Domod otvorenje radnje u BBI

Zatvorite oči i samo pomislite na cimet – gotovo da možete osjetiti njegov okus u ustima, zar ne? Cimet nije samo ukusan začin koji vaše deserte čini neodoljivima, nego je i sastojak koji sa sobom donosi nekoliko prednosti za zdravlje. Koje su to njegove prednosti?

Pun je antioksidansa
Antioksidansi su presudni u spriječavanju razvoja mnogih smrtonosnih bolesti koje muče svijet danas.

I pogodite što? Cimet je pun antioksidansa! U stvari, on sadrži mnoge antioksidanse koji se smatraju da su među 10 najboljih namirnica u pogledu sadržaja antioksidansa. Dodatna dobra vijest je da možete uzimati dosta cimeta, tako ga uvrstite u pripremu skoro svih jela - slastica, povrće, jela od mesa, voće …

Kontrolira nivoa šećera u krvi
Razne studije su zaključile da cimet pomaže kontrolirati nivo šećera u krvi dijabetičara. To je ujedno i razlog zašto je cimet toliko popularan kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.

No, budući da previše cimeta može nauditi jetri, uvijek je dobro posavjetovati se s doktorom prije uzimanja cimeta radi dijabetesa.

Poboljšava pamćenje
Cimet poboljšava koncentraciju, budnost, memoriju, pa čak i vrijeme reakcije na podražaje iz okoline. Kao takav, on je posebno koristan za starije ljude koji često pate od problema povezanih sa smanjenjem funkcija koje dolaze sa starenjem.

Ali cimet nije koristan samo za starije u tom pogledu; on također može potaknuti intelektualne sposobnosti djece školske dobi, te je dobar za odrasle koji rade u okruženjima koja zahtijevaju visoku koncentraciju. Probajte cimet dodati jelima tijekom dana, na primjer doručak (na žitarice, jabuke, tost…).

Olakšava simptome PMS-a
Cimetovi pozitivni učinci na PMS uglavnom su zbog visokog sadržaja mangana (oko 1 - 1,5 mg u jednoj kašiki cimeta). Mangan može ublažiti bol menstrualnih grčeva, te smanjiti promjene raspoloženja.

Štiti desni i zube
Ako ste ikada obraćali oažnju na paste za usta ili gume za žvakanje dok ste ih kupovali, možda ste primijetili da takve stvari često sadrže cimet ili cimet ulja. Zašto? Cimet ima anti-bakterijska svojstva koja pomažu uništiti štetne bakterije koje žive u ustima.

Kao takav, on je vrlo učinkovito sredstvo u spriječavanju (ili smanjenju) karijesa i raznih vrsta bolesti desni.

face