PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Sezona je smokava

Smokve nemaju puno kalorija – 100 grama svježih smokava ima samo 74 kalorije. Međutim, sadrže za zdravlje korisna vlakna, minerale, vitamine te pigmente koji su antioksidansi. Koje su bolje – suhe ili svježe?

Suhe smokve su izvrstan izvor minerala, vitamina i antioksidansa. Međutim, za razliku od svježih, one u 100 grama donose 249 kalorija. Stoga su idealan obrok za sve kojima nedostaje energije. Zbog veće količine šećera, dijabetičari trebaju paziti na količinu koju unose. No, želite li poboljšati koncentraciju, slobodno pojedite koju suhu smokvu.

smokvaSvježe smokve su posebno bogate polifenolnim flavonoidnim antioksidansima, kao što su karoten, lutein, tanini i klorogenska kiselina. Njihova antioksidativna vrijednost je usporediva s onom koju nude jabuke 3.200 umol/100 g. Dakle u sklopu prevencije mnogih bolesti, svježe smokve su odličan izbor.

Osim toga, svježe voće sadrži adekvatne razine antioksidativnih vitamina, poput vitamina A, E i K. Ove i druge fitokemikalije u smokvama pomažu ukloniti štetne slobodne radikale, pa nas time štite od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija. Odlične su i u zaštiti kože, a muškarci ih mogu jesti više jer su dobre za prostatu.

Nadalje, istraživanja pokazuju da klorogene kiseline u ovom voću pomažu u smanjenju razine šećera u krvi i kontroli razine glukoze u krvi.
Vitamini i minerali u smokvama

Svježe, kao i suhe smokve sadrže veće razine vitamina iz skupine B-kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenske kiseline. Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti.

Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 g suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih stanica i za staničnu oksidaciju.

narodnilijek.com

face