Kupujmo domaće: Na tržištu Bosne i Hercegovine od danas je prisutno sarajevsko radler pivo s okusom limuna. Prema navodima proizvođača, Sarajevske pivare, u prodaji su boce od 0,33 litra, a novi proizvod u sebi sadrži 40 posto piva i 60 posto voćnog soka s okusom limuna, dok je procent alkohola u piću dva posto.

Poznati trgovački lanac specijaliziran za ponudu alata i građevinskog materijala Bauhaus do kraja ove godine trebao bi početi sa izgradnjom prvog maloprodajnog centra na tržištu Bosne i Hercegovine. Objekat će se graditi u sarajevskoj općini Novi Grad, na zemljištu koje je Njemcima prodala fabrika za proizvodnju vučene žice i čelične užadi "Žica" iz Sarajeva.

Općina Ilidža nakon što je od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH dobila 60.000 KM za "Izradu projektno-tehničke dokumentacije za hortikulturno uređenje vodozaštitne zone i aktivnosti na sanaciji i obnovi postojećih aleja, te projekat nove Aleje Ilidža-Vrelo Bosne" u narednih 15 dana će raspisati javni poziv za izbor projektanta, potvrdio je za ekapija.ba Mirsad Čaušević, pomoćnik načelnika za investicije i razvoj u Općini Ilidža.

MOSTAR – Bosna i Hercegovina je u prošloj godini uvezla nešto više od 154 tisuće tona alkohola, čija je vrijednost veća od 190 milijuna maraka, što je za oko 55 tisuća tona više nego u 2010., kada je uvezeno oko 98 tisuća tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 116,7 milijuna maraka.
Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), povećan je i uvoz prerađenog duhana i zamjene prerađenog duhana. U 2010. ovih proizvoda uvezeno je 382 tone ukupne vrijednosti 2,2 milijuna maraka, dok je u prošloj godini uvezeno u količini od 428 tona, čija je ukupna vrijednost 2,5 milijuna maraka.

Tvornica mašina GS-TMT iz Travnika ponovo je počela proizvoditi ramove za luksuzna bicikla - čopere, čija cijena u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama dostiže i nekoliko hiljada eura.
Ramovi se isporučuju njemačkoj kompaniji "Global Suorcing" u Regensburgu, kupcu travničke tvornice. - Već smo isporučili prvih 30 ramova, a u narednom periodu isporučivat ćemo od 100 do 200 komada mjesečno, zavisno od narudžbi. Mi proizvodimo ramove, dok se montaža ostale opreme i farbanje bicikala obavlja u Njemačkoj. 

U konkurenciji više od šest stotina proizvođača "esperanza" zauzela prvo, a "tešanjski dijamant" treće mjesto. Na najvećem svjetskom sajmu voda "Berkeley Springs" u američkom gradu Berkli (Virdžinija) dvije tešanjske vode, u kategoriji karboniziranih flaširanih voda, osvojile su zlatnu i bronzanu medalju, potvrdio nam je vlasnik Tešanjskog dijamanta Ibro Omerbašić.

face