PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

BLAGODATI ŠIPKA - Ova biljka je nevjerojatna riznica zdravlja

Šipak, plod divlje ruže, ima doista blagotvoran utjecaj na organizam, potvrdila je studija Sveučilišta Sjeverne Karoline

Poznate cure poput manekenke Mirande Kerr, najomiljenije članice engleske kraljevske obitelji Kate Middleton i glumice Rose Byrne hvale učinke proizvoda od šipka na ljepotu, no najnovija studija Sveučilišta Sjeverne Karoline pokazala je da ekstrakt šipka smanjuje rast i kretanje stanica trostruko negativnog raka dojke, agresivnog oblika koji obično pogađa mlade žene!

Šipak nam je najpoznatiji kao biljka od koje pravimo ukusan čaj ili pak marmeladu. Studija koju je provelo američko sveučilište pokazala je da ekstrakti koje sadržava šipak sadržavaju flavonoid i polifenol, a oni sprečavaju rast stanica raka i njihovo kretanje.

Nakon izloženosti stanica raka dojke najjačem ekstraktu šipka došlo je do smanjenja njihova rasta i kretanja za 50 posto! Istraživači se slažu da je potrebno provesti još analiza učinka ploda šipka na stanice raka, piše Yahoo! Health, no zdravstvene prednosti ove biljke su neosporne.

Dijetolog Robin Barrie Kaiden kaže kako šipak može sadržavati i do 60 puta više vitamina C od naranče, prepun je vitamina A, a može djelovati i kao blag diuretik ili laksativ za ublažavanje zatvora.

Zanimljivo je da je vitamin C u šipku vrlo stabilan, pa se njegova koncentracija i nakon termičke obrade i stajanjem smanjuje znatno sporije nego kod ostalih vrsta voća.

'Šipak doista dobro utječe na regeneraciju kože. Odličan je antioksidant te smanjuje otekline i upale', kaže dermatologinja Cynthia Bailey.

 

face