PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Žalfija: Prirodni antibiotik i antiseptik

www.veza.ba

U prošlosti je žalfija ili kadulja davala izvrsne rezultate u liječenju, pa su je smatrali biljkom koja liječi sve bolesti. Danas znamo da može zamijeniti i antibiotik i nije ni čudo što su joj davali toliko značenje.

Miris joj je aromatičan poput kamfora, a okus gorko trpak. List se bere prije cvjetanja u martu i iza cvjetanja u maju, a cvijet u aprilu i maju. Suši se na toplom i prozračnom mjestu.

Kadulja kao antiseptik i antimikrobik ima širu primjenu. Ovdje nam je interesantna jer je za djecu nezamjenjiva kod liječenja usne šupljine i grla. Primjenjujemo je u obliku čaja, tinkture ili se samo žvače njen list.

Čaj od kadulje kod djece liječi upaljeno zubno meso, afte, gljivice, ispucali jezik, upalu sluznice usta, anginu, katar grla, promuklost…

Listovi kadulje se žvaču radi preventivnog djelovanja kod epidemije gripe, a kod težih oboljenja grla i zubnog mesa preporučuje se žvakanje kuglica koje se naprave od kadulje, trpuca i mladih listova stolisnika.

Kada malo dijete dobije stomatitis ili gljivice, ono ne može cijeli dan držati čaj u ustima i ispirati, ali zato vi trebate biti uporni i štapićem za uši ili komadom gaze namočene u čaj premazivati oboljela mjesta. Veća djeca kod upale grla trebaju grgljati čaj od žalfije što je moguće duže.

Učinak

Žalfija ima široku primjenu:

*Ispiranje osipa, lišaja, krastica ili čireva;

*Kod opasnosti od pobačaja pijenje čaja od kadulje može smanjiti rizik;

*Čaj je odličan termoregulator jer smanjuje znojenje kod osoba koje su mu sklone (noćno znojenje), ali ga može i izazvati kod osoba kojima je to potrebno;

*Čaj je dobar za djecu koja imaju noćna mokrenja.

Važno

Kako kadulja sadrži dosta jedne tvari koja se zove tujon, kod prevelike i preduge upotrebe mogu se pojaviti grčevi.

face