PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

21 namirnica za mirniji život

Kada sledeći put budete uznemireni, pod stresom, depresivni ili anksiozni, preskočite čokoladu i počastite se nekom od ovih prirodnih namirnica koje vas mogu smiriti.
Blitva
Ovo lisnato zeleno povrće sadrži ogromne količine magnezijuma, kojeg mnogi nutricionisti i doktori smatraju jednim od najboljih anti-stres minerala. Magnezijum pomaže opuštanje mišića i nerava, a njegov nedostatak u organizmu može dovesti do povišenog krvnog pritiska, glavobolje i povećanja šećera u krvi.

Karfiol
Stres veoma često može izazvati zatvor i druge probavne smetnje. Ukoliko je to slučaj i kod vas, jedite što više karfiola. On je bogat vlaknima koja pomažu probavu hrane i ubrzavaju metabolizam.

Špinat
Sa listom mikronutrijenata, kao što su vitamini A, C i K, folata i minerala, kao što su mangan i željezo, špinat bi trebao biti jedna od osnovnih namirnica koju češće konzumirate. Posebno ga je dobro konzumirati kada ste pod stresom, jer njegov unos povećava nivo C vitamina u nadbubrežnim žlijezdama.

Sjemenke bundeve
Cink nam je potreban kako bismo se lakše nosili sa stresom, a sjemenke bundeve sadrže ovaj mineral u ogromnim količinama. Simptomi nedostatka cinka u organizmu su gubitak apetita, razdražljivost i depresija. Dakle, sjemenke bundeve, s vremena na vrijeme, uopšte nisu loša ideja.

Brokula
Sa više vitamina C od narandže, brokula je bogat izvor i vitamina A i snažnih antioksidanata koji vašem organizmu pomažu da izađe na kraj sa svakodnevnim stresom.

Tunjevina
Osim što je bogat izvor proteina, tunjevina sadrži i omega-3 masne kiseline koje, između ostalog, smanjuju upale. Kada je u pitanju stres (posebno kod slučajeva hroničnog stresa), vaš organizam je pod rizikom od raznih vrsta upala. Najgore od svega je što te upale mogu dovesti do pojave raka.

Šparoge
Ovo povrće ne samo da je bogat izvor antioksidanata već je i odličan izvor triptofana, važne amino kiseline koju organizam koristi za proizvodnju serotonina koji nam pomaže da bolje spavamo i budemo raspoloženiji. Nedostatak serotonina jedan je od glavnih uzroka pojave napada panike. Bilo da ste anksiozni, pod stresom ili imate napade panike, ovo povrće vam može biti od pomoći.

Paprike
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, paprike su odlična anti-stres namirnica. Pored toga, one sadrže i veoma malo kalorija te su bogate vlaknima koja pomažu lakše probavljanje hrane.

Peršun
Ovaj član porodice mrkve sadrži velike količine flavonoida, antioksidanta koji vas štiti od stresa i slobodnih radikala, i vitamina A i C. Možete ga koristiti u svakodnevnoj ishrani, a vaše tijelo će vam biti zahvalno zbog toga.

Jagode
Fitonutrijenti u jagodama, koji im daju njihovu prekrasnu boju, zapravo su antioksidanti koji pomažu kontrolisanje nastanka upala povezanih sa stresom.

Losos
Kao i tunjevina, divlji losos je bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje doprinose dobrom raspoloženju i optimalnom funkcionisanju mozga. Losos poboljšava kognitivne funkcije i popravlja raspoloženje.

Orasi
Bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B i magnezijumom (sve nabrojano poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i pozitivno utiče na metabolizam), orasi predstavljaju odličnu hranu za mozak.

Ćuretina
Ovo bijelo meso dobar je izvor L-triptofana, preteče serotonina i hormona “dobrog raspoloženja” koji je odgovoran za miran san i odbranu od depresije.

Jaja
Jaja su bogat izvor hranjivih materija, kao što su proteini, vitamini i minerali – sve pomenuto pomaže oslobađanje endorfina u mozgu (hemikalija koja pojačava zadovoljstvo i čini bol podnošljivijim).

Mrkva
Ovo narandžasto povrće bogat je izvor beta-karotena, moćnog antioksidanta koji održava imunološki sistem na optimalnom nivou.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je dobar izvor hlorofila, flavonoida i magnezijuma. Takođe, bogat je i antioksidantima, a sve nabrojano ga čini jednim od najboljih pića koja možete svakodnevno konzumirati.

Kelj
Svrstava se u jednu od najboljih vrsta povrća. Kelj je odličan izvor mangana, vitamina C i L-triptofana.

Borovnice
Borovnice sadrže biljne hranjive materije (ili antocijane) koje vas štite od pojedinih hroničnih oboljenja, posebno onih koja su uzrokovana hroničnim stresom.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Bogato je polifenolima koji mogu smanjiti upale, posebno kada ste pod stresom. Koristite ga, isključivo, u salatama. Dvije kašike dnevno su sasvim dovoljne.

Kurkuma
Rođak korijena đumbira, kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje koje sprečava upale i poboljšava zdravlje jetre.

Celer
Celer sadrži ftalide, jedinjenja koja opuštaju mišiće arterija koje regulišu krvni pritisak i na taj način omogućavaju širenje krvnih sudova čime se snižava visok krvni pritisak, čest simptom prekomjernog stresa.

 

face