PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Sve prednosti grejpfruta

Studije pokazuju da grejp pomaže pri regulisanju tjelesne težine jer smanjuje nivo inzulina u krvi, ima visoki udio vode i mali udio natrijuma, a vlakna daju duži osjećaj sitosti.

Kod kupovanja grejpa obratite pažnju na izgled kore. Izbjegavajte grejp s tamnijim mrljama na kori, jer je to znak starenja, odnosno lošeg tretiranja prilikom uskladištenja i transporta. Grejp se naročito konzumira ocijeđen u sok ili svježe narezan na komade.

Dodaje se u voćne salate koje oplemenjuje svojim ukusom i izgledom te u mesne i riblje salate kojima pruža svježinu.

Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do šest metara u visinu, ali može dostići i trostruko veću. Plod grejpfruta je svijetložute do zelenkaste, a postoji i sorta crvenog mesa, tzv. crveni ili krvavi grejp.

Prvi nasadi grejpfruta smatra se da dolaze sa Barbadosa, u 18. vijeku, gdje su ga zvali “zabranjeno voće”. Nakon toga se spominje na Jamajci, a naziv grejpfrut pojavljuje se tek od 1814. godine. Najveći proizvođači ovog voća su SAD, Kina i Južnoafrička Republika.

Energetska vrijednost 100 g svježeg grejpa iznosi 32 kcal/134 kJ. Od toga sadrži 8,1% ugljikohidrata, 0,63% proteina i 0,1% masti.

Grejp nije bogat mineralima, a sadrži manje količine kalcijuma. Od vitamina grejp sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, vitamin B6 i vitamin A.

Kad u trgovinama i na pijacama imamo mogućnost odabrati između dvije ili više sorti grejpa, preporučujemo da se odlučite povremeno za crveni grejp. Osim što je primamljivog izgleda, ovaj grejp je poseban po svom visokom udjelu fitohemikalije likopena, koji se pokazao kao najjače svojstvo zaštite organizma od štetnog djelovanja radikala.

U organizmu je lak za probavu i visoke je iskoristivosti, te se zadržava u krvi do šest sati.

Grejp je kao i svi citrusi odličan izvor vitamina C, koji ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Konzumiranjem grejpa štitimo i zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer vitamin C smanjuje rizika od srčanog i moždanog udara ili raka.

Stručnjaci preporučuju uz grejp i čašu zelenog čaja, naime studije su utvrdile sinergističko ljekovito djelovanje fitonutrijenata iz obje namirnice.

face