PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

8 super savjeta za zdraviji život

Kako živjeti zdravije tokom ljeta?

Tokom toplijih, dužih, lijenih dana ljeta život i nije tako lak; možda Vam se čini pomalo haotičnim. Čak i odrasli tokom ljeta zauzimaju stav „škola je gotova“. Zato je ovo savršeno vrijeme da poboljšate svoje zdravlje na način koji je tako sezonski opušten da ćete jedva primijetiti i da ste se oko nečega potrudili.

Kako bismo Vas uveli u zdravije ljeto sakupili smo nekoliko savjeta stručnjaka za ishranu, fitnes, stres, vid i oralnu higijenu. Svakom od njih je postavljen zahtjev da pronađu samo jednu stvar koju bi savetovali bilo kome u pogledu ličnog zdravlja. Pred Vama je osam vrhunskih savjeta.

1. Uvrstite u ishranu bobičasto voće

Ako želite da poboljšate ishranu ovog ljeta, svakodnevno pojedite šoljicu miješanog bobičastog voća – kupina, borovnica, malina ili jagoda… Tako ćete uneti neophodne antioksidanse, koji će pak sprečiti oštećivanje tkiva i umanjiti rizik od pojave bolesti koje su u vezi sa starenjem. Borovnice i kupine su naročito bogate antioksidansima.

Veliki bonus: Bobičasto voće je bogato i biljnim vlaknima, što će pomoći kontroli nivoa holesterola, kao i u prevenciji nastanka pojedinih vrsta tumora.

2. Napravite mini vrt i oslobodite se stresa

Smanjite nivo stresa, posadite malu baštu, njegujte cvijeće u njoj ili pak, ako Vam je prostor stvarno ograničen, posadite nekoliko biljaka u saksije koje ćete čuvati napolju ili unutra.

Čim zagnjurite ruke u zemlju, praktično ste se  „uzemljili“ protiv stresa. I kada Vam se učini da život protiče tako brzo da jedva stižete da nogama dodirnete tlo, mentalno uzemljenje će Vam pomoći da prebrodite fizičke i mentalne stresove.

3. Zubni konac svakog dana

Znate da bi trebalo ali vreme je da konačno i počnete: čistite zube zubnim koncem svakog dana. Uradite to na plaži (malo se sakrijte), dok čitate na terasi ili dok gledate TV – sam zadatak će postati laganiji od povjetarca.

Ovaj vid čišćenja usne duplje smanjuje koncentraciju bakterija u njoj i time doprinosite svom opštem zdravlju. Ukoliko su ove bakterije obuzdane, održavane u niskim nivoima svoje prisutnosti, jednostavno, Vaše telo ima više potencijala da se bori sa tim uzročnicima bolesti na drugim mestima.

4. Izađite i vežbajte

Odaberite jednu aktivnost za napolje – pješačenje, planinarenje, igranje sa djecom, vožnja bicikla ili rolera, plivanje – kako biste se domogli onog sjajnog osećaja koji imate kada izađete iz teretane.

I upamtite, porodica koja se igra skupa, ne samo da postaje fit skupa već postaje i mnogo složnija i povezanija na emotivnom nivou.

5. Budite dobri prema svojim očima

Da biste zaštitili vid na poslu i u slobodno vreme, nosite zaštitne naočare. Kada ste napolju, nosite naočare koje blokiraju 99% ultraljubičastih A i B zraka. Naočare sprečavaju nastanak katarakte, kao i bora oko očiju.

Kada se bavite sportom ili obavljate poslove kao što su košenje travnjaka, takođe nosite zaštitne naočare. Pitajte svog lekara koje su najbolje naočare za zaštitu od sunca; postoje i neke koje su specifično namenjene za pojedine sportove.

6. Vrijeme je za odmor!

Neka Vam srce bude zdravije: iskoristite sporiji letnji raspored i svoje vreme da godišnji odmor upotrebite tako da se potpuno opustite.

Odmor je višestruko koristan: snizićete krvni pritisak, poboljšati rad srca i smanjiti nivo kortizola – ozloglašenog hormona stresa koji doprinosi širem struku i nastanku srčanih oboljenja.

7. Alkohol – samo lagano

Leto je sjajno vreme da preskočite sva pića sa žestinom i okrenete se lakim, rashlađenim napicima (osim ukoliko niste trudni ili iz drugih zdravstvenih razloga ne bi trebalo da pijete uopšte).

Sangrija (stono vino razređeno sokom), hladno pivo ili špricer su isto tako osvježavajući, ali i lagani napici. Pod umjerenim količinama podrazumevamo jedno do dva pića dnevno, jer čak i alkohol može pomoći u prevenciji nastanka srčanih bolesti.

8. Dobro spavajte

Oduprite se nagonu da ostajete budni do kasno u noć. Posvetite se kvalitetnom snu i higijeni sna – ležite i budite se uvek u isto vreme i nemojte piti alkohol tri sata pred spavanje.

Izbjegavajte i drijemanja tokom dana osim ako ih nemate svakog dana u isto doba i u istoj dužini trajanja.

face