PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Povrće – Šta zamrzavati, a šta ne?

Zahvaljujući savremenim zamrzivačima, razno voće i povrća dostupno nam je u ishrani tokom cijele godine.

Kada govorimo o zamrzavanju povrća i čuvanju u zamrzivaču, važno je znati da se ne priprema i ne čuva na isti način u zamrzivaču svo povrće.

Pored navedenog, treba znati da se za neke vrste povrća ne preporučuje čuvanje u smrznutom stanju.

Svježe i sjeckano povrće

Neke vrste povrća treba samo oprati, isjeckati i spakovati u zamrzivač. Za njih je i zamrzavanje i odmrzavanje uglavnom prosto i jednostavno.

U povrće koje ne treba posebno tretirati prije zamrzavanja spadaju crni luk i paprika. Poželjno je ovo povrće isjeckati, dobro spakovati u kese pa smestiti u zamrzivač.

Naročito je važno crni luk dobro spakovati (najbolje u duple kese), kako jak miris ne bi prešao na ostale namirnice u zamrzivaču.

Blanširano povrće

Povrće prije pakovanja u zamrzivač uglavnom treba blanširati. Blanširanje se vrši tako što se oprano povrće potopi u vruću vodu nekoliko minuta (2-5 minuta). Poslije blanširanja, povrće treba ohladiti i spakovati u plastične kutije ili kese, pa smjestiti u zamrzivač.

Za slijedeće povrće stručnjaci (nutricionisti) tvrde da ga treba blanširati: buranija, brokula, grašak, kukuruz, paradajz/rajčica, prokula, špinat, zeleno povrće za kuhanje...

Kuhano povrće

Prije zamrzavanja treba skuhati slijedeće namirnice (povrće) : bijela repa, tikva, peršin, slatki krompir, mrkva (pire od mrkve)... Poslije kuhanja, kada se ohladi, ovo povrće se pakuje u kese ili nešto slično.

Ukoliko se mrkva ne skuha i ne napravi od nje pire, nije preporučljiva za čuvanje u zamrzivaču (ni cijela ni sjeckana).

Šta ne treba zamrzavati

Neke vrste povrća ne treba čuvati u zamrzivaču zato što gube i oblik i korisne sastojke pa poslije odmrzavanja prosto nisu za uporebu.

Nikako ne treba zamrzavati slijedeće povrće: cveklu, mrkvu, karfiol, krastavac, plavi paradajz/rajčicu, zelenu salatu, poriluk, krompir, rotkvice, tikvice i šparoge.

 

Ostale napomene i savjeti

Važno je napomenuti da je povrće poželjno čuvati do 6 mjeseci zamrznuto u zamrzivaču. Duže od šest mjeseci u zamrzivaču se mogu čuvati buranija, brokula, grašak, paradajz/rajčica i peršin, ali najviše do 12 mjeseci. Predugo čuvanje namrnica u zamrzivaču (više od 12 meseci) nije preporučljivo, jer se gube korisni sastojci, a neke namirnice mogu biti i štetne po zdravlje poslije tolikog čuvanja u smrznutom stanju.

Ne treba zaboraviti činjenicu da jednom zamrznute pa ponovo odmrznute namirnice ne treba ponovo zamrzavati. Odmrzavanjem i ponovnim zamrzavanjem gube se korisni sastojci u hrani, a može doći i do kvarenja namirnica.

face