PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

ZIMNICA: Ukuhavanje rajčice

www.veza.ba

Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak. Likopen rajčici daje crvenu boju, u njoj je u većoj koncentraciji nego u ijednom drugom voću ili povrću.

Crveno zdravlje Što je paradajz crveniji, to je zdraviji jer to je znak da sadrži više likopena. Još je zdravija ukuhana rajčica. Istraživanja su, naime, pokazala da tijelo najviše iskoristi likopena iz kuhane rajčice uz dodatak masnoće. U sirovoj se rajčici likopen u spojevima koji otežavaju njegovo korištenje. Najbolji prirodni izvori likopena su zato gusta juha od rajčice i kuhani umak od rajčice koje se preporuča jesti nekoliko puta tjedno, a ukuhamo li rajčicu, dostupni su nam cijele zime.
Odaberite zrele i domaće rajčice Najbolje je koristiti domaću rajčicu koja se ubere u punoj zrelosti. Od 10 kg rajčice dobit ćemo oko 5 litara ukuhane rajčice, ovisno koliko gusto ju ukuhamo. Nakon nabavke kvalitetne, sočne i zrele rajčice, svaki plod treba dobro oprati, očistiti od peteljke i svih oštećenja na površini ploda, te ga narezati na četvrtine. Obratite pozornost i da unutrašnjost ploda bude zrela – za kišnih se godina, kao što je ova, često dogodi da se u unutrašnjosti ploda počnu formirati džepovi plijesni, obično oko sjemenog dijela.

Kuhanje i pasiranje
Rajčicu režite u lonac sa debelim dnom za ukuhavanje zimnice i stavite kuhati na laganu vatru. Trajanje ukuhavanje može se skratiti tako da rajčicu posolite i ostavite da pokrivena odstoji preko noći, pa ujutro odlijete vodu koju je otpustila pa tek onda stavite kuhati paradajz. Svakako nemojte dodavati vode rajčici, jer to nije potrebno. Ako procijenite da je previše suh za stavljanje na vatru, u loncu ga zgniječite rukama. Kuha se polagano, uz povremeno miješanje kako se ne bi počao “hvatati” po dnu. Kuhajte ga dok se opne počnu odvajati, a tekućina u kojoj je račjica više nije prozirna. Tada ukuhanu kašu rajčice protisnite kroz posudu za pasiranje, tako koji će od pasiranog mesa paradajza odvojiti kožice i sjemenke. Propasiranu rajčicu uspite u čisti lonac i nastavite ukuhavati do željene gustuće. Kuhan je kad pjena koja se nakuplja po površini iz bijele boje prijeđe u crvenu. U lonac dodajte soli i šećera. Obično se na 10 kg rajčice dodaje 1,5 jušna žlica soli i šećera, ali to ovisi o vašem ukusu.

Spremanje u staklenke
Staklene boce sa širim grlom operite te sa poklopcima ostavite u pećnici na 100 stupnjeva Celzijusovih oko sat vremena. Izvadite ih iz pećnice i još vruće napunite vrućom pasiranom rajčicom iz lonca. Odmah dobro zatvorite poklopcem s navojem, pa vratite u još toplu pećnicu da se ohladi preko noći- Ako ih je previše za pećnicu, dobro ih pokrijte debelom dekom, pa neka tako stoje preko noći. Ujutro stanklenke spremite u smoćnicu, na suho mjesto gdje neće biti izložene izravnom sunčevom svjetlu. Ovako pripremljena rajčice može stajati i više od godinu dana, uz napomenu da jednom otvorenu bocu paradajza držite u hladnjaku dok ju ne potrošite.

face