PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Tradicionalni recepti za zimnicu - Iskoristite rajčice za zimnicu

www.veza.ba

Početkom jeseni, kada više nema toliko sunca, u vrtu obično ostane mnoštvo sitnijih, zelenih rajčica koje su vrlo ukusne da ih spremite za zimnicu. Rajčice, kao i ostalo povrće za kiseljenje, moraju biti zdrave i neoštećene. Prije pripreme povrće treba  očistiti, oprati i osušiti. Staklenke za povrće također treba dobro oprati u vreloj vodi i osušiti. Za kiseljenje povrća upotrebljava se otopina vode, octa, soli i začina, uz dodatak začinskog bilja prema želji. Biraju se manji plodovi koji se zatim režu na manje komade kako bi ih se lakše složilo u staklenku. Povrće se slaže u staklenke i zalijeva prokuhanom otopinom vode, octa i šećera. Treba preliti prethodno posloženo povrće u staklenci do razine od nekoliko centimetara iznad zadnjeg reda. Nakon toga povrće se pritisne drvenim štapićima, staklenka čvrsto zatvori poklopcem i celofanom i zimnica je spremna za pohranu. Napunjene staklenke čuvaju se na hladnom mjestu. Ukiseljeno povrće treba odležati do uporabe najmanje 6 tjedana. Ako spremate zimnicu od cijelog i rezanog povrća, nemojte ih zajedno pomiješati jer se neće ravnomjerno ukiseliti. Korisno je znati da je nakon zatvaranja staklenke dobro okrenuti s poklopcem prema dolje i pustiti ih u tom položaju nekoliko minuta. Na taj način staklenka će se hermetički zatvoriti čime ćemo osigurati naše proizvode od kvarenja. Donosimo vam nekoliko tradicionalnih recepata za pravu domaću zimnicu.

Ukiseljene zelene rajčice

Sastojci:
2 kg zelenih rajčica
6 dcl octa 9%
1 l vode
1 velika žlica soli
1 velika žlica šećera
1 glavica luka
papar u zrnu
feferon

Priprema:
Zdrave čvrste rajčice oprati i osušiti. Složiti u staklenke. U svaku staklenku po želji dodati jedan ljuti feferon. Posebno prokuhati vodu, ocat, šećer, sol i papar. Otopinom preliti rajčice. Staklenke prekriti i ostaviti 24 sata. Drugi dan po potrebi doliti još otopine i zatvoriti ih.

Ukiseljene zelene rajčice i lukovice

Sastojci:
2 kg zelenih rajčica i 2 kg lukovica
8 dcl alkoholnog octa
1,5 l vode
velika žlica soli
velika žlica šećera
papar

Priprema:
Operite i osušite zelene rajčice, lukovice očistite od kore< te također operite i osušite. Veće komade rajčica i lukovica prerežite na pola ili na četvrtine. Manje komade ostavite cijele. Vodu i ocat prokuhajte te dodajte sol, šećer i papra po želji. U staklenke stavite pomiješane rajčice i lukovice . Možete puniti staklenke posebno rajčice a posebno lukovice, te prelijte s ohlađenom tekućinom. Ostavite da odstoji 24 sata, nadolijte tekućine ako treba, te dobro zatvorite poklopcem. Zimnica je spremna za jelo nakon najmanje 2-3 tjedna.

Slatko-slane zelene rajčice

Sastojci:
3 kg zelenih rajčica

1 1/2 kg šećera
1 l jakog octa
malo cimeta
naribana korica 1 1/2 limuna
18 klinčića
žličica papra
2 žličice soli

Rajčice operite i nabockajte iglom. Pristavite ocat sa svim drugim sastojcima. Neka vrije pet minuta, onda u njemu kuhajte rajčice deset minuta. Pokrijte i ostavite 24 sata. Sutradan prokuhajte još jednom. Ohlađenim rajčicama ogulite kožu i rasporedite ih u staklenke. Procijedite tekućinu, prokuhajte i prelijte preko rajčica. Zatvorite.


Rajčice u ulju

Pripremite sitne, zrele, ali tvrde rajčice, luk, sol, papar, lovor, ulje.

Rajčice samo dobro obrišite jer ne smiju biti nimalo vlažne. Oljuštite luk i narežite na kolutove. Lovorovo lišće dobro obrišite. U staklenke poslažite rajčice, a među njih stavite luk, začinsko bilje i začine. Zalijte uljem.

Patlidžani za zimu
Pripremite 4 kg zrelih patlidžana, 6 listića bosiljka, 18 dag soli.

Dobro oprane patlidžane očistite, operite i tanko narežite. Ovisno o namjeni, narežite ih na ploškice ili kockice. Posolite i rasporedite u čiste staklenke. Nemojte dodavati tekućine. Staklenke zatvorite i kuhajte kao kompot 45 minuta.

Đuveč od raznog povrća
Pripremite 6 patlidžana, 3 tikvice, 3 velike glavice luka, 3 velike rajčice, 2 paprike, sol, papar, 2 režnja češnjaka, zeleni peršin, 2 dl ulja (ako volite, može i maslinovog).

Tikvice narežite na kolutove. Patlidžane također. Narežite luk, rajčice narežite na manje komade, a paprike na rezance. U posudi popržite svo povrće na ulju. Kad se ukuha, posolite, popaprite, dodajte češnjak i nasjeckani zeleni peršin. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri još 30 minuta. Ako je previše soka, pojačajte vatru i kuhajte otklopljeno da ispari. Razdijelite u boce i zatvorite ih. Stavite u patent-lonac. Nalijte vode do dvije trećine, ali u loncu mora biti dolje mrežica. Zaklopite i od trenutka kad provri, sterilizirajte 10 minuta. Ostavite da se ohladi u vodi.

face