PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Narodni recepti iz alternativne medicine

ALERGIJA: Osip na koži i svrab koji donose alegrije može se ublažiti oblozima od razblaženog jabukovog sirćeta.

BRONHITIS: Guščiju mast namazati na gonji dio grudnog koša, pokriti suhom pamučnom ili lanenom krpom i prekriti frotirom.
Inhalirati se na pari vrele vode u koju ste ubacili 3 prstohvata mente ili malo masti sa kanforom.

GLAVOBOLJE I MIGRENE: Čim počnu prvi simptomi glavobolje zagrijati u posudu malo vinskog sirćeta i inhalirati se. Gel sa kanforom naneti na sljepoočnice, na tačku između obrva i vrhova nozdrva.

BOLOVI: Zagrijati dvije kašike meda i kašičicu cimeta i smjesom masirati bolne male zglobove šake. Kod bolova u leđima, topla (10-minuta) kupka u vodi od 38°C ,kojoj se dodaje ulje eukaliptusa, mente ili smreče mogu ublažiti bol i pojačati cirkulaciju.

KANDIDIJAZA I GLJIVIČNE INFEKCIJE: Preporučuje se višekratna dnevna konzumacija manjih količina acidofilnog mlijeka (mlijeko se pravi od specijalnih bakterija) i bijelog luka.

GRIP I NAZEB: Pravilo je da grip prolazi za sedam dana ako se ne liječi, i traje tek nekoliko dana ako se liječi. Naše bake su nazeble inhalirale na vreloj vodi sa bosiljkom, stavljale toplu so na grudi (da se lakše diše) ili platnenu salvetu sa guščjom mašću.

MENSTRUALNE TEGOBE: Vitamin B6 i E takođe mogu pomoći, kao i biljni čajevi sastavljeni od diuretičnog ljekovitog bilja kao što su zova, maslina i korjen trešnje.

UPALA SINUSA: Inhalacija na vrelom čaju od kamilice, bosiljka ili nane znatno će olakšati tegobe. Za inhalaciju se može koristiti i ulje od eukaliptusa ili smrče.

REGULISANJE TJELESNE TEŽINE: Čaj od crnog luka (dvije šolje vode i osrednja glavica luka kuhaju se dok ne uvri) treba piti prije svakog obroka na pola sata. Smanjiće apetit i pospješiti izbacivanje viška tečnosti iz tjela.

NESANICA: Čaj od kantariona blagotvorno utiče na raspoloženje, nesanicu kao i čaj od majčine dušice. Starinski savjet je i šolja toplog mlijeka prije spavanja.

face