PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Čuvarkuća - Ljekovita biljka široke primjene…

www.snizenja.baČuvarkuću (Sempervivum tectorum) poznajemo još i pod nazivima divlje smilje, pazikuća, uhovnik, uvara, vazdaživ i dr. Svi ti nazivi, uključujući onaj latinski, govore o njezinoj povezanosti sa životom i zdravljem te o njezinoj otpornosti u ranim uvjetima života.
Riječ je o trajnici s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvjetna, liskama pokrivena stabljika visine 10 do 30 cm.

Čuvarkuća raste na stijenama, zidovima, na krovištima kuća, uz pragove… Vrlo je skromna i nezahtjevna. Kao lijek koristi se svježi listi i iz njega iscijeđen sok. Listovi se beru ljeti, za vrijeme cvatnje.

Sadrži tanine, sluzi, smole, šećer, gume, mineralne sastojke, kalcijev melat, masno ulje, sol, vosak, mrvlju i jabučnu kiselinu.

Svježe iscijeđen sok iz listova čuvarkuće koristi se u liječenju živčane rastrojenosti, padavice, nemirnih snova. Svježe izdrobljeni listovi ili čisti sok koriste se kao sredstvo koje hladi i steže. Upotrebljava se kod čireva, rana, opekotina, za bolna mjesta nastala gihtom kao i za liječenje „kurjih očiju“ i uklanjanje sunčevih pjega.

Svježi sok koristi se u liječenju nagluhosti, čireva želuca, herpesa, hemoroida i glista.
U novije vrijeme sok od svježe biljke upotrebljava se i protiv upalnih procesa na zubima i upale grla.

Primjena:
Svježe iscijeđen sok ili zdrobljeni listovi stavljaju se kao oblog kod uboda kukaca, opeklina, raspucale i oštećene kože, herpes zostera, hemoroida.

Sok uklanja tegobe ako se stavlja na mjesta grčeva na nogama ili na bolna mjesta nastala zbog gihta.
Kod oslabljenog sluha, izazvanog skručenim žutim sekretom, kapa se svježe iscijeđeni sok od listova u uho, jer ga otapa.
Kurje oči, bradavice i sunčane pjege također se rješavaju iscijeđenim sokom.

Svježi sok s medom preporučuju bjeloruski stručnjaci kod srčanih mana, a od njega se izrađuju i homeopatski pripravci koji se koriste kod gnojne upale grla i zubnog mesa.

Čaj od svježih listova izvana se primjenjuje za obloge kao i sok, a pije se kod hemoroida, glista, prejake mjesečnice, kamenaca u mjehuru. Osvježava organizam, djeluje kao diuretik i protuupalno.

Tinktura se priprema tako da se svježe listove usitni i potopi u istoj količini 70%-tnog alkohola ili domaće rakije. Tri puta dnevno uzima se 15-20 kapi u pola čaše vode kod čireva ili nakon operacije želuca.

Mast se priprema na sljedeći način: u 300 g tople, tekuće svinjske masti umiješa se pregršt svježih, usitnjenih listova i ostavi preko noći. Sutradan se smjesa ponovno zagrije, procijedi i nalije u prikladne posudice. Ova mast pomaže kod ozljeda, modrica, nagnječenja, uboda kukaca, fistula i gnojnih rana koje dugo ne zarašćuju.

 

 

face