PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Jesenje namirnice skrivenih ljekovitih moći

Uvrstite ove namirnice u vaš jesenji plan ishrane, opskrbite seluk nutrijentima korisnim za vaše cjelokupno zdravlje, te ojačajte vaš odbrambeni sistem protiv virusa i oboljenja koja se javljaju u ovo doba godine.

Smokve
Kulinarska delicija od davnina, smokva je je veoma cijenjeno, slatko voće, bogato polifenolima, antioksidansima koji mogu pomoći u sprječavanju lošeg holesterola.

Kelj
Iako maleni, ovi kupusčići su moćni spojevi poznati kao glukozinolati. Vaše tijelo ove spojeve pretvara u izotiocianate, djelotvorne u borbi protiv raka i sprječavanju oštećenja DNA.

Crveni luk
Iako su njegove nutritivne prednosti često zanemarene i potcijenjene, crveni luk je, zapravo, iznenađujuće bogat bioaktivnim spojevima. Njegove lukovice su na vrhuncu zrelosti kada se beru u jesen, u vrijeme kada je flavonoid kvercetin najzastupljeniji. Studije su pokazale da kvercetin, veoma moćan antioksidans i protivupalni spoj, može imati sposobnost jačanja imuniteta. Konzumiranje sirovog luka u salatama i sendvičima može obezbijediti posebne zdravstvene prednosti.

Cvekla
Cvekla se stoljećima koristi u medicinske svrhe, iz generacije u generaciju. Korijen dobija svoju boju iz betalaina, pigmenta sa jakim antioksidativnim i antikancerogenim moćima. Cvekla je vrlo korisna za zdravlje srca i njen sok je djelotvoran u smanjenju krvnog pritiska.

 

face