PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Suha šljiva, riznica zdravlja

www.veza.ba

Da li ste znali da danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva? Suha šljiva, riznica zdravlja izuzetno je korisno voće, saznajte zašto!

A kako vam tek zvuči podatak da je jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidantne moći nalazi se svježa šljiva (prunus domestica), dok je suha šljiva daleko ispred suhih smokvi, grožđa,… i to dva puta većom antioksidantom snagom.

U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako svježe, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalija, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezij i željezo.

U bilo kom obliku šljiva je nevjerovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neoklorogenskom i klorogenskom kiselinom. Te supstance su klasificirane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više znanstvenih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suhe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.

Ako spadate u dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma, onda treba da znate da suhe šljive uništavaju slobodne radikale u krvi, a što je manje slobodnih radikala, manja je mogućnost da koža vašeg lica poprimi izgled suhe šljive. Prema tome, drage dame i draga gospodo, što češće se bacite na suhe šljive, jer ćete na taj način vaš organizam održati u formi, a drugi neće znati tajnu vašeg uspjeha!

face