PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Zdravstvene prednosti grožđica

www.veza.ba

Grožđice su nezamjenjiva kategorija sušenog voća. Koriste se diljem svijeta za pripremu različitih jela, od deserta do mesnih jela i umaka. Bez obzira na to što su male, njihova prednost za zdravlje je čudesna.

Ublažavaju zatvor

Kada su grožđice u probavnom sustavu, napuhuju se i prikupljaju tekućinu. Na taj način olakšavaju prolazak hrane kroz probavni sustav i pomažu spriječiti i ublažiti zatvor. Grožđice sadrže netopiva vlakna i pomažu spriječiti proljev zato što na sebe vežu suvišnu tekućinu.

Potiču zdravo debljanje

Grožđice su, kao i druge vrste sušenog voća, odlične za zdravo debljanje jer sadrže fruktozu i glukozu. Savršena su grickalica za profesionalne sportaše kojima treba izvor energije. Sadrže brojne vitamine, aminokiseline i minerale bez kojih tijelo ne može adekvatno funkcionirati. Grožđice potiču apsorpciju proteina, vitamina i nutritivnih tvari iz ostalih namirnica.

Sprječavaju rak

Grožđice su odličan izvor katehina, a katehini imaju antioksidacijsko djelovanje. Antioksidanti smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su vodeći uzročnici nastanka kancerogenih stanica i uzrok širenja raka. Dodavanjem grožđica u prehranu ćete smanjiti rizik od nastanka svih vrsta raka.

Snižavaju krvni tlak

Grožđice sadrže kalij koji može pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka. Kalij potiče rad cjelokupnog kardiovaskularnog sustava, a dijetalna vlakna iz grožđica održavaju krvne žile elastičnima i sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka. Nekoliko istraživanja je pokazalo da osobe koje svakodnevno jedu grožđice imaju niži rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava.

Sprječavaju dijabetes

Brojna istraživanja su pokazala da grožđice pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Najučinkovitije su kada ih se jede kao međuobrok jer tada sprječavaju prejedanje za idući obrok. Grožđice reguliraju razinu hormona gladi i na taj način pomažu kod usvajanja zdravih prehrambenih navika i pomažu u prevenciji pretilosti, koja je vodeći faktor nastanka dijabetesa tipa 2.

Sprječavaju i liječe anemiju

Grožđice su odličan izvor željeza i jako su učinkovite u liječenju i prevenciji anemije. Sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za formaciju nove krvi, a značajan udio bakra omogućava proizvodnju novih crvenih krvnih stanica.

Potiču zdravlje kostiju

Grožđice sadrže kalcij, spoj koji je neophodan za zdravlje kostiju. Također sadrže boron, mikronutrijent koji je važan za pravilnu apsorpciju kalcija. Boron je jako učinkovit u prevenciji osteoporoze kod žena koje su u menopauzi. Grožđice mogu pomoći kod jačanja kostiju i potaknuti njihov rast i razvoj.

 

face