PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Zašto nastaju potkožne bubuljice i kako ih ukloniti na prirodan način

organske proizvodnje i eko turizma

Potkožne bubuljice se obično pojavljuju u vidu crvenih bolnih ispupčenja bilo gdje na koži. Nemaju gnoj na vrhu pa se zato ne preporučuje njihovo stiskanje jer ćete kožu samo još više iritirati.

Obično ih prati jako crvenilo na koži. Mogu se javiti svuda na licu (na obrazima, češće na nosu, retko oko očiju i na vratu) i na glavi (koži vlasišta).

Poseban problem su bubuljice na ledjima jer postaju teže pristupačne za tretman. Malo neuobičajena mjesta za pojavljivanje potkožnih bubuljica su koža na rukama i na primer na dojci.Kada su dojke u pitanju, izbegavajte stiskanje bubljica, jer je koža na dojkama posebno osetljiva.Upotrebite neki blagi tretman ili preparat.

Izbegnite pojavu potkožnih bubuljica tako što ćete redovno održavati higijenu kože, naročito ako je masnog tipa. Koristite sredstva za čišćenje i umivanje kože koja su namenjena vrsti vaše kože. U preventivne mere spadaju i umivanje lica više puta na dan, balansirana kvalitetna hrana, fizička aktivnost, kao i izbegavanje stresa i nervoze i naspavanost.

Kako ih se rešiti?

Ako vam se pojave potkožne bubuljice, prvo što možete da uradite je obloga sa kockicama leda. Umotajte led u kesu pa zatim u neku tkaninu i blago pritiskajte bubuljicu oko 10 minuta.

Nakon ledenog tretmana, stavite na kožu neki antiseptik, u apoteci će vam preporučiti one na bazi aloje vere. Umesto antiseptika, možete na bubuljicu staviti malo meda koji ima ljekovito svojstvo pri dubokom prodiranju u kožu.

Poznati prirodni lijek je i jabukovo sirće, koje možete da razblažite sa vodom. Utopite u ovaj rastvor komadić vate i njime čistitie kožu oko bubuljice više puta na dan.

Prirodno uklanjanje bubuljica

Kako ih ukloniti na prirodan način? Probajte da sprovedete slijedeće kućno liječenje – umivajte se svakog jutra i večeri limunovim sokom koji ste rastvorili sa mlakom vodom. Limun pomaže da se izbace toksini iz pora i štetne materije nakupljen ispod kože, a koje su čest uzrok pojave potkožnih bubuljica.

Aspirin koji sigurno imate kod kuće može dosta da pomogne. Uzmite 2-3 tablete aspirina, usitnite ih i dodajte malo vode i kašičicu meda. Utrljajte ovu smjesu na problematičnu kožu i ostavite malo da odstoji. Djeluje i kao piling. Na kraju, isperite lice i stavite hidrantnu kremu.

Narandže i limun -Narandžinu koru izrendajte i pomešajte sa malo vode. Nanesite na lice kao masku i ostavite da djeluje oko 10 minuta. Možete kožu trljati i kriškama limuna, ili limunov sok pomešati sa malo ružine vodice i od toga praviti obloge za delove kože koja je problematična.

Krastavac – U blenderu dobro izmiksajte jedan krastavac. Dobićete kašu koju treba da stavite na kožu i ostavite da deluje oko pola sata. Isperite mlakom vodom.

Paradajz - Iscedite sok od jednog paradajza, namažite njime kožu i pustite da djeluje 15 minuta. Isperite kožu mlakom vodom.

Med i cimet – Ova kombinacija je vrlo učinkovita za borbu protiv bubuljica. Tri kašike meda pomešajte sa kašičicom cimeta u prahu. Stavite ovaj domaći preparat na svaku bubuljicu ponaosob i tako prespavajte. Ovaj postupak ponavljajte svake večeri pre spavanja a rezultate očekujte nakon nedelju-dve.

Aloe Vera – Sok od Aloe Vere može se nabaviti u apotekama i možete ga stavljati na kožu dva puta dnevno. On će takodje pomoći i da nestanu ožiljci od ranijih potkožnih bubuljica. Aloe Vera ima karakterističan miris, pa je dobro da tretmane obavljate dok ste na primer na odmoru.

 

face