PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Ljekovita svojstva lubenice

 Slasnoj lubenici rijetko tko može odoljeti. I dobro je da je tako, jer je riječ o izuzetno zdravom, a pritom i niskokaloričnom voću, punom blagodati po naš organizam.

Osnovne zdravstvene koristi lubenice:

1. Lubenica je bogata elektrolitima i vodom, dakle prirodni je dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije.

2. Ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g). Ipak, trudnice koje su sklone prejedanju određenom namirnicom trebaju paziti da ne pretjeraju jer bi mogle razviti dijabetes.

3. Izuzetno bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje.

4. Odličan izvor vitamina A, prirodni antioksidans, (100 g svježe lubenice nudi 569 mg ili 19% dnevne potrebe ovog vitamina). Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija uključujući zdravlje pluća i usne šupljine.

5. Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin. Ovi antioksidansi su učinkoviti u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, endometrija, pluća i gušterače.

6. Odličan je izvor kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i tlaka. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara.

7. Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B-1), vitamina-C i mangana. Hrana bogata vitaminom C pomaže imunološkom sustavu, dok je mangan kao element u tragovima važan za zdravu kožu i kosti.

face