PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Krin ili bijeli ljiljan - čudesan lijek protiv opekotina i rana

Pravilnom prehranom i kretanjem do zdravlja i zadovoljstvaZa liječenje posjekotina, ogrebotina i rana u narodnoj medicini najčešće se koristi oporo bilje bogato antiseptičnim i antibiotskim sastojcima (fitoncidi). Većina sadrži i jedinjenja koja uništavaju ili sprečavaju razvoj nekih mikroorganizama tako da nema bojazni ni od inficiranja rana.

Ako se pravilno koriste, ove ljekovite trave su potpuno bezbjedne pa pacijenti, zbog manjih povreda, ne moraju da odlaze doktoru. Obično su to hajdučka trava, petrovac, neven, brestova kora, bosiljak, bijeli i crni luk. Evo još jedne veoma bitne biljke koju od srca preporučujemo.
Krin - latinski naziv Lilium candidum , potiče iz Sredozemlja i raste do visine 100-140 cm. Cvjet mu je levkast, prilično krupan i postavljen je vodoravno na stabljici na kojoj u sredini sezone tačnije u junu i julu bude otvoreno čak do 30 krunica. Ima veoma karakterističan bijeli cvijet, širokih i dugih latica i žuti tučak sa prašnicima. Ponekad se na njima nalaze i svijetlo roze tačke.
Spada u veoma dekorativno i omiljeno cveće. Neki delovi cvijeta bijelog ljijana imaju ljekovito djelovanje, kao što su list, cvijet i lukovica.
Bogat je vitaminom C, taninom, etrskim uljem. A lukovica pored toga sadrži i holin, fitosterol i gorke materije.
Ljiljan ili krin kao lijek koristi se za :
protiv bolova prouzrokovanih čirevima
kao ulje za opekotine i promrzline
kod upale uha i nosa
kao melem za ispiranje rana i posekotina
- recept
u posudu stavite oko 20 usitnjenijih cvjetova krina i dodate oko 1 litar komovice. Zatvorite i posle tri dana procjedite. Dobivenu tečnost koristite. A možete da je i utrljavate u bolne vene dva puta dnevno ako odstoji nekih 10 dana.
Recept protiv opekotina
Ako 50 cvjetova ljiljana stavite u čistu i suvu teglu i prelijte litrom maslinovog ili bademovog ulja, povežete dvostrukim slojem gaze i pokrijete tacnom, nakon dvadeset dana dobićete izvanredno mirisno ulje koje je čudesan lijek protiv opekotina, ali i za njegu lica i tijela.

 

face