PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Med liječi rane, a zob njeguje kožu

 Med je izvrstan 'lijek' za grlobolju, ali od davnina se koristi i za tretiranje rana. Nedavno je otkriveno da pomaže zacjeljivanju manjih i umjerenih opekotina, a naučnici su u njemu izolirali protein snažnog antibakterijskog djelovanja

Bez obzira na to muči li vas prehlada ili želučani bolovi, efikasan lijek iz ’kućne apoteke’ na dohvat vam je ruke, kaže dr. Philip Hagen iz klinike Mayo.

Obloge od meda za liječenje manjih povreda

Nanesite topli med na manju ranu ili opekotinu i omotajte gazom koju redovno mijenjate. Ako se pojavi temperatura ili bol, savjetujte se sa doktorom.

Ako imate refluks želuca, oprezno sa metvicom

Metvica opušta mišiće probavnog sistema olakšavajući probavu. Ali ona može pojačati kiselinu usljed refluksa pa je u tom slučaju izbjegavajte.

Kupke od zobi njeguju kožu

Zob sadrži fitohemikalije protiv upalnih svojstva koje umiruju iritiranu i oštećenu kožu. Najčešće se koristi vrlo sitna koloidalna zob, koja se često dodaje kupkama.

So, za zdrava usta

Za ublažavanje upale grla otopite pola kašike soli bez joda u čaši vode pa dobro progrgljajte otopinu. Može se koristiti i za ispiranje apscesa i rana u usnoj šupljini.

(MOJEzdravlje)

face