PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

10 načina da vam cvijeće u domu traje duže

www.veza.ba

Aranžiranje cvijeća ili, jednostavnije, kombinovanje više vrsta i boja cvijeća, učiniće svaki dom ljepšim i ugodnijim. Donosimo 10 savjeta kako da njegujete, ali i aranžirate rezano cvijeće da bi vaš dom odisao mirom i pozitivnom energijom.

1. Ako želite da cvjetni aranžman što duže traje, izaberite hrizanteme. Inače, svaki pojedinačni cvijet ima drugačiji životni vijek pa bi bilo dobro da isti provjerite s cvjećarem ili pročitate na etiketi prije nego što ga kupite.

2. Na osnovu boje možete zaključiti koliko je svjež određeni cvijet. Ako prilikom nabavke primijetite da su listovi blijedi ili žućkasti, da su pupoljci u potpunosti otvoreni, ili da su latice oivičene smeđim rubovima, nipošto ih nemojte kupiti.

3. Cvijet nije u stanju da dugo ostane svjež ako ga izvadite iz vode. Bukvalno, svaki sekund je važan. Dakle, cvijeće uvijek "pokupite" prije odlaska na kasu, a ne odmah nakon što ga primijetite.

4. Spasite uvenulo cvijeće tako što ćete stabljiku ubaciti u ključalu vodu te izvaditi nakon deset sekundi. Za ruže vam je potrebno pola minuta. Takođe, za duže stabljike će vam trebati više vremena nego za biljke s kratkim stabljikama. Vodite računa da latice držite podalje od vrele pare te na vrijeme izvadite stabljike, jer će se u protivnom skuvati.

5. Ni u kom slučajnu nemojte lomiti stabljiku, jer će na taj način biljka biti lišena mogućnosti da primi potrebnu količinu vode. Makazama ili oštrim nožem stabljiku odsijecite ukoso. Takođe, to radite pod vodom tako da biljka odmah "povuče" vodu, a ne vazduh.

6. Drvenim stabljikama potrebna je dodatna pomoć. Na donjem dijelu svake stabljike napravite vertikalni rez dužine dva centimetra. Takođe, ovakve biljke je najbolje držati u mlakoj vodi.

7. Bakterije predstavljaju najveću opasnost za biljke. Prije aranžiranja, svaku vazu dobro operite vodom u koju ste dodali jednu kašičicu varikine ili pet kašičica alkoholnog sirćeta. Svaki dan pomalo skraćujte stabljike i ne zaboravite da mijenjate vodu.

8. Cvijeće je neophodno nahraniti. Nije dovoljno da ga samo stavite u vodu. U bolje opremljenim cvjećarama pronaći ćete kesice koje se koriste za prihranjivanje cvijeća. U njima se obično nalaze šećer i antibakterijska sredstva.

9. Aranžiranje cvijeća veoma je bitno. Najduža stabljika trebalo bi da bude i do dva puta duža od visine vaze u koju planirate da stavite cvijeće.

10. Kada pravite buket, neophodno je obratiti pažnju na sljedeće tri stvari: u sredinu stavite najveći i najatraktivniji cvijet. Zatim, izaberite veći broj cvjetova kojima ćete popuniti ostatak buketa. Za kraj, dodajte nekoliko manjih cvjetova različitih boja i teksture kako biste dobili jedinstveni izgled buketa.

face