PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Liječenje upala na prirodan način - u se, na se i poda se

Kako liječiti upalu, ako ne antibioticima?

Kako ostati mlad, bistrog pogleda, pun motivacije i snage – ako je tijelo pod upalom? Ukratko rečeno, cijeli proces pomlađivanja svodi se na uništavanje upale u tijelu.

Vi mislite da se upala povremeno dešava, a da tada možete popiti antibiotik i da je to to. Međutim, upala nije povremena opasnost, nego je uglavnom stalno prisutna kod većine ljudi. Tinjajuću malu upalu možete osjećati kroz minorne simptome poput pogoršanja kože, bolova u vratu, manjka energije, probavnih tegoba, glavobolje, lošeg raspoloženja...

Je li moguće imati upalu, a da je krvna slika u redu? Da, moguće je.  Npr., kod autoimune bolesti / Hashimotovog tireoiditisa (svaka riječ u medicinskom rječniku koja završava sa -itis podrazumijeva upalu), koja je već dosegla razmjere epidemije, ne pokazuje povišene vrijednosti leukocita koje se u medicini smatraju sigurnim znakom upale. No, zna se da kod ove nezgodne bolesti koja dovodi do umora, iscrpljenosti i demotivacije postoji upala. I da je za njeno liječenje najvažnije ukloniti upalu.  Ali, Hashimotov tireoiditis se ne liječi antibioticima.

U se - hrana

Kako liječiti upalu, ako ne antibioticima? Upala se liječi stalno. Jer upala u tijelu se stvara stalno. Postavit ću vam pitanje: Što u organizam unosimo stalno? Odgovor je: Hranu. Dakle, hrana mora biti protuupalna  pa izvolite spisak najjače protuupalne hrane:

    riblje ulje (najjači antiupalni efekt!)
    glavonošci (lignje, sipe, hobotnice)
    plava riba (tuna, srdela, skuša, inćun)
    losos
    sušeni bakalar
    školjke
    morski rakovi (škampi, kozice, jastog)
    pastrva
    slatki krumpir
    kuhana mrkva
    luk (crveni, bijeli, žuti)
    češnjak
    ljute papričice
    curry i kurkuma
    lješnjaci
    brazilski orah
Osim hrane, treba paziti na sljedeće:

    redovitu detoksikaciju (što uključuje, naime, i doručak koji se sastoji samo od voća!)
    redovito pijenje većih količina vode
    korištenje začinskih biljaka (ružmarin, lavanda, origano, papar...) pri kuhanju
    vježbanje koje ne dovodi do muscul fiber-a te poznavanje tehnika disanja za vrijeme vježbanja
    redovite masaže radi cirkulacije i izbacivanje otrova iz tijela
    korištenje u pravom trenutku i u pravoj količini pomoćnih tvari poput eteričnih ulja, klorofila, čajeva za ćišćenje, vitamina, minerala, enzima, bazičnih prašaka i sl.
    okolina koja vas podržava (ljudi koji vas vole, grad koji vi volite...)

Dakle, uglavnom u se.

Eterična ulja - na se

Najbolje što možete staviti na sebe su eterična ulja. U zadnje vrijeme farmaceutska industrija proučava eterična ulja s većom količinom seskviterpena koji djeluju jako protuupalno. Jedno od takvih ulja je i tamjan. Poznajete tamjan? Jeste kada bili na misi? Eterično ulje tamjana ima izraziti protuupalni učinak i dovodi kisik u stanice. Treba li vam štogod još osim kisika? Ostala eterična ulja imaju slično djelovanje. Izaberite ulje po mirisu koji vam se sviđa.

Eterična ulja možete koristiti u difuzeru (raspršivaču) u uredu ili doma tako da detoksicirate zrak u kojem živite, da možete udahnuti punim plućima. Možete ih koristiti u kupkama (uvijek dodajte u kupku čašu mlijeka (još bolje sojinog vrhnja), da se ulje rasprši u vodi). S uljima se možete mazati da bi olakšali bolove u kralježnici. Ulja mogu intenzivno utjecati na vaše emocije i raspoloženje.

Vježbanje - poda se

Poda se – nije tema ovog članka, ali ajmo ovdje pričati i o vježbama. Ako se držimo protuupalne teme, onda ovdje preporučujem samo jednu vrstu vježbi koja ne izaziva upalu – a to je plivanje. Sve ostalo vježbanje i sportovi, ako se ne rade pravilno i ako osoba nije 100% zdrava, izazivaju upalu. Nepravilno vježbanje gore je nego sjedenje i ispijanje kave. Takvo vježbanje frustrira, donosi bol, glavobolju, umor, još veći manjak energije, upalu u mišićima koja se može reflektirati na bilo koji organ. Osim plivanja, dodala bih tu i seks. Ne izaziva upalu.

Preuzeto sa: Naturala.hr

face