PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Malo poznata destinacija: Slapovi Kozice, prirodni dragulj fojničkih rijeka

Zbog bogatstva svojih prirodnih ljepota Fojnica bi morala biti većim slovima upisana na svim turističkim kartama i češća destinacija ljubitelja prirode, odmora, rekreacije, planinarenja, lovaca, ribolovaca jer u Fojnici na svakom koraku ima nešto novo, nešto zanimljivo, Fojnica je mali bosanski gradić gdje se diše punim plućima.

Mnogi su opisali Fojnicu, i njen kraj, a naš pisac i putopisac Alija Isaković očaran ljepotom Fojnice je zapisao da iz ovog grada "Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati...". Tu se ne dolazi onako, već sa razlogom, a razloga ima zaista mnogo.

Dođete li u Fojnicu a ne posjetite neke od prirodnih dragulja Fojnice, mnogo ste propustili. Jedan od tih dragulja su i slapovi Kozice dragulja fojničkih rijeka, na kojoj se nalazi nekoliko očaravajućih slapova visine od 5-20 metara. Prvi utisci impresioniraju. U debeloj hladovini stoljetnih šuma, niz strme litice stijena obrušavaju se u pjenušavoj kristalno čistoj vodi nekoliko manjih i dva veća slapa. Zastaje dah od prelijepog prizora i huka vode, visine sa kojih padaju, brojnih rukavaca i kristalnih kapljica koje kao da sijevaju pomješane sa sunčevim zrakama koje su se probile kroz krošnje bukava i jelika.

Voda najprije ide mirno, pa ubrzava, kao da uzima zalet i priprema za skok a onda kao da maše i pozdravlja i žuri na svoj dalji put krivudajući između stijena i drveća, pjevajući svojim žuborom najljepše pjesme dalje putem do Majdana i Kaćuna, Lašvanske doline i dalje i dalje.

Pogled se pruža do tvrđave Kašteli na Zahoru, i dalje dolinom riječice Kozice. Svi se dive ovoj ljepoti, iako posjetioci imaju i zamjerki koje se odnose na postavljanje putokaza od Fojnice do slapova jer ih nigdje nema, zatim uređenje prostora oko slapova, napraviti staze i stepenice do podnožja slapova jer samo rijetki se mogu spustiti do njih. Postaviti kante za smeće, makadamski put popraviti i više marketinški "pokriti" taj dio.

Zbog svoje nepristupačnosti, Slapovi Kozice su slabo poznat lokalitet i veoma malo poznata destinacija, a ima se šta vidjeti i doživjeti, ljepota slapova Kozice, dragulja fojničkih rijeka.

face