PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Deset najčešćih grešaka pri uređenju vrta

Vlasnica rasadnika Flora Grubb izdvojila je za shine.yahoo.com deset najčešćih grešaka prilikom kupovanja biljaka, te ponudila i rješenje kako ih izbjeći.

1. pogreška: Kupovanje samo cvijeća, bez razmišljanja o lišću

RJEŠENJE: Svaka biljka dok je u cvatu izgleda lijepo, no treba razmišljati o tome kako će u vašem vrtu izgledati i ostatak godine. Treba uzeti u obzir kakvo lišće ima, te dati priliku i ukrasnom grmlju i travama koje izgledaju zanimljivo.

2. pogreška: Kupnja nedovoljne količine jedne sorte

RJEŠENJE:'Ako uzimate od svake sorte biljaka po jednu ili dvije teglice, na pravom ste putu da vam vrt izgleda 'nabacano', tvrdi Flora. Ona savjetuje kako je važno uzeti barem tri posude iste sorte kako biste dobili jedinstven, dobro osmišljen izgled vrta.

3. pogreška: Kupnja bolesne biljke

RJEŠENJE: Listovi vam mogu puno reći o zdravlju biljke, pa izbjegavajte kupovinu biljaka sa smeđim, žutim ili uvenulim lišćem, što može biti znak lošeg zdravlja ili zanemarivanja. Ujedno provjerite i imaju li biljke štetočine po sebi. Potražite biljke s bujnim lišćem žarkih boja.

4. pogreška: Odabir cvijeća u punom cvatu

RJEŠENJE:Nemojte da vas zavedu tegle prepune rascvjetanog cvijeća. Umjesto toga, potražite biljke s pupoljcima koje će vrhunac cvata doživjeti u vašem vrtu.


5. pogreška: Biranje bilja s lošim korijenjem

RJEŠENJE: Pripazite da korijenje nije zamršeno, što možete vidjeti ako ono izlazi na dnu posude, jer takvo korijenje može 'ugušiti' biljku i spriječiti joj dolazak do hranjivih tvari. Pripazite, pak, i da korijenje nije nedovoljno razvijeno.

6. pogreška: Ignoriranje deklaracija

RJEŠENJE:Osim što deklaracije sadrže bitne informacije o biljkama, poput toga koliko vode i svjetlosti biljka treba, sadrže i informaciju i o tome koliko će biljka narasti. Vrlo su česte pogreške da se visoke biljke posade u prvi red, a patuljaste biljke u stražnji dio vrta.

7. pogreška: Ne znate dimenzije vašeg vrta

RJEŠENJE: Bilo bi korisno da ponesete fotografiju vrta kako bi vam zaposlenici rasadnika mogli pomoći da kupite pravi broj biljaka, da odaberete ispravnu veličinu i pronađete boje koje idu dobro zajedno.

8. pogreška: Ne planirate kombinaciju boja

RJEŠENJE:Iako sve boje biljaka mogu biti lijepe, ne izgledaju sve lijepo u kombinaciji. Bilo bi najbolje da odaberete jednu shemu i da se držite nje.

9. pogreška: Predugo ste čekali da posadite biljke u vrt

RJEŠENJE:Pokušajte posaditi biljke u zemlju čim ih donesete kući, no ako morate odgoditi sađenje stavite ih u hlad ili u sjenovito područje gdje se neće osušiti i posadite ih što je prije moguće.

10. pogreška: Pokušavate učiniti sve sami sami

RJEŠENJE: Potražite savjet od stručnjaka, zaposlenici u rasadnicima mogu vam puno pomoći jer znaju što najbolje uspijeva u vašem području.

face