PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Šta kupce u BiH motivira, a šta odbija od kupovine nekretnina

 

Cijena, lokacija i godina izgradnje stana ili kuće najvažnije su stvari o kojima razmišljaju kupci kada se odlučuju za novi životni prostor. No, lista ključnih kriterija, makar kada je u pitanje u tržište Bosne i Hercegovine, ne završava na tome.

Prema riječima iskusnih stručnjaka iz oblasti savjetovanja i posredovanja pri prodaji i iznajmljivanju nekretnina, ponekad i subjektivni dojama kao što je mogućnost da se potencijalni kupac "zamisli" u određenoj nekretnini može biti presudan za kupoprodaju.

Direktor agencije za nekretnine Prostor iz Sarajeva Maho Taso za eKapiju ističe da među objektivnim razlozima "za i protiv" kupovine nalazi stanje ili standard nekretnine, dispozicija u vidu praktično iskorištenog prostora unutar stambene jednice, niža spratnost u starijim zgradama, otvoren pogled i osunčanost, dostupnost parking prostora.

"Jako su bitni ekonomski faktori koji ne smijemo zanemariti - zaposlenost, visina ličnog dohotka te dostupnost i cijena kapitala u BiH i zemljama gdje živi bh. dijaspora. Na kraju, za konačnu odluku kupca vrlo često presudan značaj imaju subjektivni faktori, koji se odnose na osjećaj sigurnosti pri samoj transakciji, "zamišljanje" kupca u predmetnoj nekretnini i prepoznavanje njenog punog potencijala", objašnjava Taso.

Prilikom odabira nekretnine, kao važni elementi izdavaju se i pristup saobraćajnoj strukturi i zelene površine, posebno kad je riječ o mladim bračnim parovima s djecom u ulozi potencijalnih kupaca.

On tvrdi da su način i vrsta komunikacije između kupca i prodavca najosjetljiviji dio cijelokupnog procesa kupoprodaje. Sukladno s tim, profesionalni posrednik imaju značajnu ulogu u cijelom cijelom procesu, od prvog kontakta s prezentacijom za neku nekretninu preko razgledanja na licu mjesta, vođenja pregovora o cijeni i adekvatne pripreme za pravnu procedure promjene vlasništva koja se provodi kod notara.

"Kupovina nekretnina se u životu prosječnog građanina dešava svega nekoliko puta a radi se iznosima koje mnogi otplaćuju u toku značajnog dijela svog radnog vijeka. S druge strane imamo vlasnike koji su uglavnom emotivno vezani za nekretninu, pa je lako razumjeti zašto u toku kupoprodajnog procesa u svakom trenutku može doći do pojačanih tenzija i naglašenog obrambenog stava kod obje strane, gdje kao krajnji rezultat obično imamo propale pregovore ukoliko u cijeli proces nije uključen profesionalni posrednik koji zna kako da balansira kroz cijelu transakciju", ističe Maho Taso.

Potencijalni kupci mogu odustati od nekretnine zbog objektivnih razloga od kojih su najčešći dotrajalost konstruktivne prirode, izrazito loš vanjski i unutrašnji izgled i standard zgrade, neatraktivno i nesigurno okruženje, te vlaga i neugodni mirisi.

Loša priprema nekretnine koja se nudi na prodaju, neadekvatna prezentacija, neinformisanost, emotivan pristup prodavca i kupca u pregovaračkom procesu su s druge strane vrlo česti subjektivni razlozi za neuspješnu prodaju.

"Većinu navedenih objektivnih faktora je vrlo teško i/ili skupo izbjeći, dok se subjektivni razlozi uglavnom vrlo jednostavno mogu izbjeći odabirom kvalitetnog profesionalnog posrednika", naglašava naš sagovornik.

face