PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Ponude za ljetovanje: Srce kaže Jadran, a novčanik "istok"

 Bosanci i Hercegovci će u naredna dva i po mjeseca bez obzira na ekonomsku krizu s kojom se teško nosi većina građana i ove ljetne turističke sezone napuniti plaže u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Egiptu, Turskoj ili Grčkoj.

Potvrđeno nam je to u nekoliko turističkih agencija koje posluju u Sarajevu i Banjoj Luci.

Omar Ibrahimagić iz turističke agencije Sol Azur&Buena Vista kaže da su ove godine u standardnoj ponudi Turska, Tunis i Egipat.

"Mi smo među prvim agencijama koje su na scenu vratile Tunis s obzirom na to da je prošla godina bila kritična kad je u pitanju politička situacija u toj zemlji i Egiptu. Interesovanje građana je solidno. Hoteli u Tunisu su spustili cijene. Tako dvije osobe za oko 1.200 KM mogu otputovati u Tunis i smjestiti se u hotel sa tri zvjezdice. Poslije Tunisa, Turske i Egipta, najveće interesovanje se pokazuje za Hrvatsku, a ponudu smo proširili aranžmanima za Španiju i Grčku, u koje se putuje autobusom za 500-600 KM", kaže Ibrahimagić, te dodaje da se Sol Azur&Buena Vista fokusirala na omladinski turizam.

Tako se, kaže on, studentima nudi odlazak na Grčko ostrvo Zakintos za 350 do 400 KM (deset noći), u zavisnosti od izbora hotela, u periodu kraj juna - početak jula. Ponuda Sol Azura&Buena Viste obogaćena je Sicilijom, za koju je 23. juna već popunjen čarter-let.

"Kriza je utjecala na to da cijene idu silaznom putanjom. Turistički radnici u Turskoj, Egiptu ili Tunisu su toga svjesni, što se može vidjeti po obaranju cijena. Što se tiče aranžmana, naše kancelarije u Sarajevu i Banjoj Luci prednjače, a u kancelariji u Zenici imamo nešto manje interesovanja. Ova godina će, prema našim procjenama, po potražnji biti na nivou prošlogodišnje", kaže Ibrahimagić, te pojašnjava da Bosanci i Hercegovci bez obzira na sve uvijek nađu rezervu da odu negdje na ljetni godišnji odmor.

Aida Terzić iz sarajevske turističke agencije Relax tours kaže da je ovogodišnja ponuda ove agencije obogaćena. Tako se u ponudi nalaze čarter-letovi za Egipat, koji, osim prošlogodišnje pauze, funkcionišu već deset godina, pa čarteri za Tursku, Tunis, a u ponudi su i Španija, te Jadransko more.

face