PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Nova investicija u RMU "Kakanj" vrijedna 4,2 miliona KM

 Na površinskom kopu "Vrtlište" Rudnika mrkog uglja "Kakanj" danas će biti pušten u rad elektro-hidraulični bager vrijedan 4,2 miliona KM.
Nova investicija Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (JP EPBiH), omogućit će Rudniku "Kakanj" povećavanje utovarnih kapaciteta na površinskoj eksploataciji uglja, što će doprinijeti povećavanju produktivnosti i efektivnijem usklađivanju tehnološke linije na utovaru uglja i otkrivke (stijenske mase).Elektro-hidraulični bager, s utovarnom kašikom kapaciteta 10 m3 i minimalne snage od 600 kW, u potpunosti zadovoljava sadašnje ali i buduće potrebe rudnika, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

Nabavka elektro-hidrauličnog bagera za potrebe RMU "Kakanj" nastavak je kontinuiranog procesa dokapitalizacije, putem koje JP Elektroprivreda BiH u RMU "Kakanj" planira investirati 66,9 miliona KM.

Putem dokapitalizacije rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH, JP EPBiH će u rudnike investirati ukupno 204 miliona KM.

JP EPBiH će konkretnom finansijskom potporom nastaviti s modernizacijom rudnika što podrazumijeva i poboljšanje uvjeta rada i standarda rudara.

Puštanju u rad elektro-hidrauličnog bagera prisustvovat će, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica, članovi Uprave JP EPBiH i Rudnika mrkog uglja "Kakanj", navodi se u saopćenju.

face