PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Sve tajne octa

Osim što poboljšava ukus hrani, važan je i za ljudsko zdravlje, a pomaže i kod čišćenja

Jabučni ocat je za glumicu Scarlett Johansson prirodno sredstvo kojim održava svoju ljepotu. Isprobavajući prirodnu kozmetiku, otkrila je da je najbolja tekućina za čišćenje lica upravo jabučni ocat.

Osim što poboljšava ukus hrani, važan je i za ljudsko zdravlje, a pomaže i kod čišćenja

Jabučni ocat je za glumicu Scarlett Johansson prirodno sredstvo kojim održava svoju ljepotu. Isprobavajući prirodnu kozmetiku, otkrila je da je najbolja tekućina za čišćenje lica upravo jabučni ocat. Savršeno pomaže u borbi protiv akni, izjavila je nedavno 28-godišnja glumica. To je još jedno priznanje octu, jednom od najvećih darova prirode, čija svojstva blagotvorno djeluju na čovjeka, bilo kao dodatak prehrani ili u medicinske svrhe.

Neka tvoja hrana bude tvoj lijek

Ocat je prirodan proizvod koji nastaje od bilo kojeg alkoholnog vrenja koje se izloži djelovanju zraka. Pod utjecajem određenih bakterija iz zraka, prirodnim putem nastaje octena kiselina, odnosno ocat. Prvi pisani zapis o octu potječe iz Babilonskog carstva 5000 godina pr. Kr., kad su Babilonci koristili plodove datulje za proizvodnju vina i octa. Ocat su koristili za jelo i konzerviranje hrane. Ostaci octa pronađeni su i u egipatskim urnama, a spominje se i u drevnoj kineskoj povijesti. Liječnik Hipokrat je primjerice ocat koristio u terapeutske svrhe još u 4. stoljeću pr. Kr. za liječenje upala, oteklina i ulkusa. Radio je oxymel, pripravak od meda i octa za liječenje kašlja, koji se i danas često koristi u narodnoj medicini.

Blagodati octa

Ocat ima važnu ulogu u razgradnji ugljikohidrata, masti i drugih hranjivih tvari. Djelotvornost octa na organizam rezultat je sinergije octene kiseline i kalija s ostalim mineralima i vitaminima. Octena kiselina pozitivno djeluje na cijeli probavni trakt i dobro djeluje na krvotok, smanjujući gustoću krvi i povećavajući njen protok kroz krvotok. Smatra se kako, između ostalog, ocat pomaže kod artritisa, osteoporoze, visokog kolesterola, niskog krvnog tlaka, potpomaže probavu i regulira tjelesnu težinu. Ocat se koristi i kao začin koji daje specifičnost mnogim gastronomskim delicijama, ali i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma te za održavanje ljepote i zdravlja.

Vrste octa

Zbog raznolike primjene octa, osim najčešće korištenog alkoholnog, jabučnog i vinskog octa, odnosno kvasine u Dalmaciji, na stolovima sve više nalazimo i aceto balsamico, tradicionalno korišten u Italiji, ali i sve veći broj aromatiziranih octeva s različitim biljem ili dodacima poput meda, limuna, češnjaka i ostalih začina.

Aceto balsamico je aromatičan ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni iz koncentriranog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće Trebiano sorte. Proizvod je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem, u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina.Talijanske pokrajine Modena i Reggio Emilia priznate su kao proizvođači octa balsamico sa zaštićenim porijeklom. Znalci savjetuju da kod kupnje uvijek date prednost acetu balsamicu pripremljenom s kuhanim moštom koji je bolji od koncentriranog. Mora imati najmanje 6% kiselosti i maksimalno 15% alkohola.

Na svijetu postoje, dakle, samo dvije regije koje proizvode vrhunski Aceto balsamico. Radi se o talijanskim provincijama Modena i Emilia, a naziv "Aceto Balsamico di Modena" zaštićen je 2009. godine. U prosječnoj boci danas se nalazi mješavina vinskog octa, mošta, karamela, glicerina, aroma i konzervansa. Aceto balsamico traje vječno. Proizvođači zbog zakona na bocama moraju navesti rok trajanja, ali se ocat može bez grižnje savjesti konzumirati i nakon toga. Važno je nakon svake upotrebe dobro začepiti bocu kako ne bi došlo do isparavanja. Osim u salatama, nekoliko kapi Aceta balsamica daju poseban okus parmezanu, pršutu, paštetama, jagodama, trešnjama, sladoledu.Često se koristi i u umacima. Vrhunski Aceto balsamico odličan je aperitiv ili digestiv.

Jabučni ocat

Prirodni proizvod dobiven fermentacijom neprskanih jabuka bez dodavanja umjetnih sastojaka. Danas se najčešće upotrebljava kao pomoć pri redukcijskim dijetama, međutim najveća vrijednost očitava se u njegovim ljekovitim svojstvima. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile, čisti organizam od toksičnih tvari, normalizira krvni tlak te pomaže u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi. Zbog svog antibakterijskog, dezinfekcijskog i laksativnog djelovanja štiti i pospješuje probavu od raznih poremećaja, posebno infekcija.

face