PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

SPASITE POVRĆE: 13 genijalnih trikova pomoću kojih će vaše namirnice dulje ostati svježe

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili svježe namirnice, ali ih jednostavno niste stigli iskoristiti prije nego su počele propadati? Uz ove im trikove produljite rok trajanja.

Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili svježe namirnice, ali ih jednostavno niste stigli iskoristiti prije nego su počele propadati? Uz ove im trikove produljite rok trajanja.

Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.

1. Stavite papirnate ručnike u pretinac s povrćem
Ručnici od papira upit će kondenziranu vodu koju povrće proizvodi dok se hladi. Višak vlage može ubrzati propadanje povrća, a ovako ćete taj proces usporiti.

2. Ne odvajajte banane prije jedenja
Razdvajanjem banana unaprijed ubrzat ćete njihovo prezrijevanje. Kako ne bi posmeđile, držite banane skupa što je duže moguće. Peteljke im omotajte plastičnom folijom i po potrebi odvajajte jednu po jednu. Na taj ćete način bananama produljiti ‘život’ za tri do pet dana.

3. Stavite jabuku u vreću s krumpirima
Proklijali krumpiri nikome nisu privlačna hrana. Kako biste spriječili klijanje, u vreću s krumpirom stavite i jednu jabuku. Jabuke proizvode etilen, plin koji krumpir održava svježijim i tvrđim.

4. Držite jabuke podalje od ostalog voća i povrća
I dok je dobar za krumpir, etilen je loš za gotovo svo ostalo voće i povrće jer ubrzava njihovo truljenje. Nemojte jabuke držati u zdjeli s voćem, već ih stavite u plastičnu vrećicu i spremite u hladnjak.

5. Perite bobičasto voće octom
Bobičasto voće ujedno je i najskuplje i ono koje najbrže propada. Možete produljiti njihov vijek tako što ćete ih oprati u mješavini jedne šalice octa i tri šalice vode prije nego ih stavite u hladnjak. Na taj ćete način ubiti spore plijesni i bakterije od kojih propadaju. Prije spremanja u hladnjak budite sigurni da ste ih dobro osušili.

6. Ne stavljajte rajčice u hladnjak
Stajanjem u hladnjaku rajčice gube okus, a hladnoća uništava i njihovu sočnost. Kako biste izvukli najbolje od njih, rajčice držite u zdjeli na radnoj površini. Osim rajčica, hladnjak “ne vole” ni krumpir i luk.

7. Začinsko bilje tretirajte kao bukete cvijeća
Kupovanje svježeg začinskog bilja u plastičnoj ambalaži katkad je neizbježno, no ako ne želite da istrune u roku od dva dana, bilje stavite u čašu vode i držite ga na prozoru.

8. Zamrznite začinsko bilje u maslinovu ulju
Kada vaši začini počnu venuti, nasjeckajte ih, stavite u prazni spremnik za kockice leda i prelijte ih maslinovim uljem te zamrznite. Ovakve aromatizirane kocke mogu stajati mjesecima.

9. Gljive držite u papirnatoj vrećici
Papirnate vrećice ‘dišu’ pa će gljive dulje ostati suhe. A ako se presuše, nakratko ih operite u vodi kako bi vratile svoju teksturu.

10. Nezreli avokado pustite na sobnoj temperaturi
Kako bi dao svoj maksimum, avokado mora biti zreo. Ako je pretvrd kada ga kupite, jednostavno ga pustite na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. Kada dozrije, stavite ga u hladnjak.

11. Držite luk u starim najlonkama
Iako zvuči čudno, ovakvo spremanje luka zapravo će spriječiti njegovo truljenje i održati ga svježim mjesecima. U stare najlonke stavite glavice luka, a između svake svežite čvor. Luk objesite na tamno i hladno mjesto.

12. Hermetički zatvorite grožđice
Na zraku se grožđice suše i gube sočnost. Kako biste to spriječili, pospremite ih u staklenku ili posudu koju ćete hermetički zatvoriti. Ako se presuše i postanu žilave, namočite ih u vrućoj vodi.

13. Osvježite uvenulu salatu
Ako je zelena salata uvenula i izgubila svoju hrskavost, riješite problem tako što ćete joj odvojiti listove i potopiti ju u ledenu vodu. Držite salatu u vodi sve dok se ne ‘napije’ i ne postane ponovno hrskava.

face