PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Pečene crvene paprike sa bijelim lukom

www.veza.ba

Pečene crvene paprike nalaze se na vrhu naše ‘Strašno volim’ liste. Klasična salata od pečenih paprika sa marinadom od bijelog luka i peršuna je najčešća njihova primjena, onda slijede pohovane, u pavlaci, kremastoj salati i raznim drugim metodama pripreme.

S obzirom da su crvene paprika najljepše kad se peku na ploči, obično ih spremamo u ranu jesen za cijelu godinu. Pečenje paprika uvijek se radi u društvu, dobrom raspoloženju i završi nekim žestokim roštiljom.

Tako je bilo i ove godine, 5 porodica, 5 paketa parika, kotlić, sač i roštilj začinili su prethodni vikend…

Za zimnicu:

    20 kg crvenih paprika (roga)

Za salatu:

    2 kg crvenih paprika (roga)- 440 kcal
    Glavica bijelog luka– 65 kcal
    4-5 grana peršuna
    30 ml maslinovog ulja– 270 kcal
    So i biber

Paprike se mogu peći na kolu (zadimi i zaprlja kuhinju), u rerni (previše se upare i ostanu vodene) ili na otvorenom na vatri. Nama je ovo metoda najdraža. Kod nas momci roštiljaju, kuvaju i peku na vatri. Žene su zadužene da pripreme i raspreme sve što je potrebno, ali uz vatru ipak stoje muškarci.

Pečene crvene paprikePečene crvene paprikePečene crvene paprikeObično pečemo 15-20 kg odjednom, pa kad se paprike prohlade pakujemo ih u kese za zamrzivač. Moja mjera je 6 komada po pakovanju, a pakujem neoguljene paprike.

Kasnije kad nam zatrebaju, zaleđeno pakovanje samo bućnem u vrelu vodu i one se časkom razlede, a pod dejstvom tople vode nevjerovatno lako se gule.

Šta dalje s njima zavisi od trenutne inspiracije…

Pečene paprike u marinadi od bijelog luka su klasična, omiljena i neprevaziđena salata. Odlično ide uz pečenje, ribu, ili samo sir… A kad su paprika mesnate i slatke, samo je i hljeb uz njih dovoljan…

Sitno isjeckati bijeli luk i peršun, presuti ga u zdjelicu, posoliti poboberiti i preliti maslinovim uljem. Ostaviti marinadu da odstoji 15 minuta da se ukusi sažmu.Za salatu je potrebno oguliti paprike, ocijediti, posoliti i složiti ih na tanjir.

Možete ako ste sigurni da svi vole bijeli luk preliti marinadom parike, a možete je i dodatno servirati, pa da svako sebi začinjava po sopstvenom ukusu.

Nama je vikend divno prošao uz paprike i drage nam prijatelje, a bilo je svega, od gomile paprika, dima i vrućine, do kiše i vjetra.. Ipak ništa nas nije omelo da veselo završimo planiranu akciju no slike to nadam se najbolje pokazati…

 

face