PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Tradicionalni recepti za spremanje sušenih plodova

www.veza.ba

Sušenje marelica

Odaberite zelene, ali ne premekane marelice. Možete ih oguliti ili ostaviti s kožicom. Lakše ćete ih oguliti ako ih na trenutak potopite u vrelu vodu, a odmah zatim u hladnu. Oguljene marelice prepolovite i izvadite koštice, a sušite ih tako da strana u kojoj je bila koštica bude okrenuta gore.

Sušenje šljiva
Plodove odaberite kad su potpuno zreli, jer sadrže najviše šećera, izvanrednog su okusa i bolje se konzerviraju. Sušite ih zajedno s košticama. Izložite ih suncu od jutra do mraka, a onda unesite u kuću da se ne bi ovlažile od noćne rose. Ako ih sušite u pećnici, neka temperatura bude oko 50 stupnjeva. Za vrijeme sušenja treba ih nekoliko puta okretati a kada im se koža smežura, povećajte temperaturu na 70 stupnjeva i sušite do kraja.

Sušenje grožđa
Zrele i lijepe grozdove odrežite zajedno s peteljkom i povežite u vijence. Držite na prozračnom mjestu da se postupno suši, ali ne sasvim, kako bi se zadržao sok koji dobije gustinu meda. Čuvajte na prozračnom mjestu gdje je zaštićeno od vlage.

Sušenje jabuka
Najprikladnije su zrele, tvrde sorte. Razrežite ih na kolutove ili na kriške, izvadite sjeme, stavite na sunce. Prije sušenja potopite ih u vodu zakiseljenu limunovim sokom kako bi zadržale lijepu, svijetlu boju. Pripazite ako ih sušite u pećnici: neka temperatura ne prelazi 70 stupnjeva, jer bi mogle postati ljepljive i vlažne. Kad se kriške mogu dobro savijati, sušenje je gotovo. Nije preporučljivo sušiti slatke ili brašnaste sorte.

Sušenje mahuna
Širokim žutim mahunama odrežite krajeve i očistite ih od konca, operite, blanširajte u ključaloj vodi. Ocijedite, nanižite na tanki konac i sušite na suncu. Spremite u platnene vrećice do upotrebe. Prije korištenja, ostavite ih preko noći potopljene u hladnoj vodi.

Sušenja graška
Koristite onaj koji je još zelen i nije se posušio u ljusci. Operite ga, blanširajte 2-3 minute, ocijedite i stavite sušiti. Češće ga miješajte. Suhi grašak potpuno je tvrd.

Sušenje paprike
Izrežite papriku na rezance ili kolutiće, očistite od sjemena pa stavite u ključalu vodu na 10 minuta. Ocijedite i stavite na sušenje. Trebat će vam nešto više topline nego kod ostalog povrća.

Sušenje smokava
Očišćene i oprane smokve sušite na čistoj dasci na suncu, a zatim u pećnici na isti način kao i šljive. Osušene plodove pospite šećerom u prahu, nanižite u vrećice i držite na prozračnom mjestu.

Sušenje feferona
Pažljivo očistite papričice. Zadjenite konac u iglu i ubadajući u vrh peteljki papričica nanižite ih na konac, ali pazite da ostavite dovoljan razmak izmeću pojedinih papričica. Ostavite ako nanizane da se potpuno osuše na zračnom i suhom mjestu. Možete ih konzervirati cijele ili, nakon što ste uklonili srce i peteljke, samljeti u mikseru tako da dobijete pikantan prah.

Sušenje trešanja i višanja
Operite ih, uklonite peteljke i sušite na suncu dva dana, povremeno ih premještajući u hlad, gdje ih i dosušite. Pazite da ne postanu presuhe, bolje da budu malo ljepljive. Ako ih sušite u pećnici, temperatura neka ne prelazi 50 stupnjeva.

face