PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Recept za domaće sarajevske somune

www.veza.ba

Somuni
Somuni imaju više naziva. Bilo da ih zovete piticama, hljepčićima, samunima, lepinom ili lepinjom somuni su obavezno jelo na trpezi svakog postača. Tokom islamskog mjeseca Ramazana potražnja za somunima vrtoglavo raste. Medjutim, kada se Ramazan završi prodaja somuna naglo pada. To ne znači da se somuni povlače s menija. Naprotiv, somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu. Osim uz ćevape, vruć somun može se jesti s pavlakom, maslacem, paštetom, a posebno dobro ide uz jela koja se umaču. Mekana korica i velika šupljina u unutrašnjosti čine somun posebnom vrstom hljeba, koja se može spremiti i kod kuće.

Potrebni sastojci:
1 kilogram brašna
10 gr kvasca
1 supena kašika šećera
1 mala kašika soli
700 ml hladne vode
malo ćurokota

Priprema:
U posebnu zdjelicu staviti so, šećer, kvasac i malo vode. Ostaviti kvasac da nadodje. Sadržaj iz zdjele s kvascem pretresti u posudu s brašnom i s hladnom vodom zamijesiti malo rjedje tijesto.Prilikom miješanja tijesta uvijek povlačiti rukom tijesto s vanjske strane ka unutrašnjosti. S obzirom da je tijesto jako mekano nekima je lakše da tijesto mijese varjačom.

Ostaviti tijesto da odstoji sat vremena, a može i duže. Tijesto je bolje što duže stoji, tako da možete navečer umijesiti tijesto i ostaviti ga tokom noći u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a bit će puno ljepše ako ga nekoliko puta prekuhate.
Kada je tijesto dovoljno odstojalo otkinuti rukom 7-8 loptica tijesta. Na jednoj ruci držite lopticu tijesta, a drugom rukom povlačite krajeve tijesta. Sredinu tijesta ne smijete dirati. Kada ste tijesto razvukli na veličinu promjera od 20 do 30 cm položiti ga na pobrašnjenu podlogu. Isti postupak ponoviti i s ostalim lopticama tijesta. Ukoliko se tijesto previše lijepi možete dodati malo brašna.

Tijesto za somune
Potom uzeti metalnu šipku, umjesto koje mogu poslužiti tupa strana noža ili drvene čačkalice za ražnjice, te time napraviti lagano pritiskati tijesto, dok ne napravite mrežicu. Ove šare omogućit će tijestu da tokom pečenja diše, te da somun bude šupalj u sredini.
Prije nego krenete s pečenjem somuna morate rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Ubacite u rernu prazan pleh na kojemu ćete peći somune da se dobro zagrije. Pleh se stavlja na donji dio rerne. Kada su pleh i rerna dovoljno vreli , uzmite somun na dlan, pokvasite ga s gornje strane malo s vodom i pospite ćurokotom. Somune treba pažljivo složiti na pobrašnjen pleh i peći 5-10 minuta, ovisno o tome koliko jaku rernu imate. Nemojte otvarati rernu tokom pečenja.
Primjetit ćete da su se tokom pečenja somuni napuhali. To je znak da su ukusni i mirisni somuni gotovi. Kad ih izvadite iz rerne, somuni će imati tvrdu koricu, koja će za nekoliko trenutaka sama smekšati, pa je ne morate umotavati u krpu niti polivati vodom.

Sarajevski somuni jedinstveni su po svom ukusu i izgledu. Sada kada znate kako ih je jednostavno spremiti možete svakodnevno uživati u njima. Prijatno!

face