PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Tortilje s mljevenim mesom

www.veza.ba

Tortilje su poznato meksičko jelo, koje se puni sa toliko punjenja, kao što ima na pr. vrsta pizza, sendviča i sl. Najpoznatije su sa mljevenim mesom i grahom i (ili) kukuruzom.

SASTOJCI:

125g kukuruznog brašna
100g brašna
1 jaje
10 g germe
2 luka
2 česna češnjaka
1-2 crvene čili papričice
3 žlice svinjske masti
375g mješanog mljevenog mesa
150 g crvenog graha
200g sjeckane rajčice iz konzerve
sol, bijeli papar
75g crnih maslina
100g ementalera
1/2 bunta mladog luka

po želji:

salata
kukuruz
rajčica
1 žlica ulja
voda

PRIPREMA:
Kukuruzno brašno, brašno i malo soli pomiješati. Kvasac rastopiti u 1 dl mlake vode . Kad naraste pomiješati sa brašnom i dodati jaje. Umijesiti glatko tijesto, po potrebi dodati malo brašna. Ostaviti na toplo da naraste. Bijeli i crveni luk očistiti, oba nasjeckati. Čili papričicu oprati očistiti od koštica i sitno narezati.
Žlicu masti zagrijati, mljeveno meso i pola čilija izdinstati. Komadiće rajčice, pola izrezanog luka desetak minuta dinstati. Dodati grah, dinstati još 10 min. Sa soli i paprom pikantno začiniti.
Maslinama izvaditi koštice i na šnitice narezati. Sir naribati. Žlicu masti zagrijati, tijesto još jednom premijesiti. Po jednoj kori, trebate tijesta za tanku lepinjicu promjera 20cm, ili kolika vam je tava. Razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini. Peći kao palačinke, sa svake strane peći oko 2 minute. Bez masnoće.
Na svaku koru približno dvije žlice dinstanog mesa, napuniti ostalim sastojcima po volji i posuti sirom. Po želji možete dodati još neki meksički umak, ljuti ili blagi. Recepti će biti na stranici sa umacima.
Naravno možete koristiti i kupovne.

face