PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Francuska salata

www.veza.ba

Dan prije dočeka neizostavno je pripremiti francusku salatu (neka se prijavi itko tko je dočekao Novu godinu bez francuske salate)

Naravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih prisutnih.

Sastojci

za majonezu

    3 žumanjca
    1/2 litre ulja
    200 gr senfa estragon
    sol i papar
    par kapi limunovog soka

Povrće

    3/4 do 1 kg sitnijeg krumpira podjednake veličine
    25 dkg mrkve 2
    5 dkg graška
    5 većih ili 10 manjih krastavaca (ovisno o veličini)
    40 dkg tvrdog sira

Priprema

Tajna dobre francuske salate je u majonezi, pa preporučujemo da ju sami napravite umjesto da kupite gotovu industrijsku. Za količinu koju ovdje preporučujemo (za petnaestak ljudi) potrebna su tri jaja, odnosno žumanjca. Žumanjca odvojiti od bjelanjaka i u njih prvo dodati jednu žličicu senfa pa lagano umiješati u jednoličnu masu. Potom lagano, kap po kap, dodavati ulje neprestance miješajući. Kad primijetite da ulje i jaja nisu povezani, prestati s dolijevanjem ulja i samo miješati na najvećoj brzini. Kad se žumanjca i ulje povežu, nastaviti s laganim dolijevanjem ulja. Tri žumanjca mogu "popiti" do pola litre ulja što će biti dovoljno za količinu ostalih sastojaka. Majoneza se može napraviti i od maslinovog ulja, što toplo preporučujemo. Kad se žumanjci i ulje povežu u jednoličnu, majonezastu smjesu, treba ju začiniti. Prvo umješati 200 gr senfa (preporučujemo estragon), a zatim dodati soli i papar. Majonezu treba kušati, a soli i papra treba staviti toliko da vam se učini da je majoneza "prežestoka", tj. da je preslana, malo prepaprena i prekisela. To je radi toga što se povrće kuha samo u vodi i samo nema nikakve dodatne arome, koju će dobiti od majoneze.

Krumpir skuhati u ljusci. Kad je kuhan, odmah ga oguliti od kore. Skuhati mrkvu i grašak. Svi sastojci kuhaju se odvojeno, samo u vrućoj vodi. Sve sastojke (krumpir, mrkvu, krastavac i sir) narezati na kockice jednake veličine ( približne veličini zrnca graška), sve zajedno pomješati s majonezom i dobro izmješati. Ostaviti u hladnjaku najmanje 12 sati da se dobro ohladi i poveže. Ove količine su okvirne, mogu i ponešto varirati. Također, ovdje smo naveli osnovne sastojke francuske salate. U ovu recepturu može se dodati i kuhana šunka i korijen kuhanog celera.

 

face