PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Jesenja delicija: Ukusna torta od šljiva

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

www.veza.ba

 Ukoliko želite da probate istinsku deliciju, ne tražite dalje – ova torta je upravo to! Njen bogati ukus zaista je nešto posebno, a sada je i pravo vrijeme da je napravite, kada su šljive i najzrelije. Prijatno!

 www.veza.baUkoliko želite da probate istinsku deliciju, ne tražite dalje – ova torta je upravo to! Njen bogati ukus zaista je nešto posebno, a sada je i pravo vrijeme da je napravite, kada su šljive i najzrelije. Prijatno!

Sastojci

Tijesto:
300 grama brašna
100 grama šećera
100 grama putera
jedno jaje
dvije kašike mlijeka
jedna kašičica praška za pecivo
jedna kesica vanilin šećera.
Fil:
600 ml mlijeka
dva pudinga od vanile
10 kašika šećera
200 grama krem sira
500 grama kisele, punomasne pavlake.
I još:
oko 600 grama očišćenih, dobro zrelih šljiva
dvije kašike šećera
jedna kesica vanilin šećera.

Priprema
1. Kalup prečnika 24 cm blago namazati puterom (dno i obod) i posuti brašnom.
2. Puter isjeći na listiće i dodati u brašno, izmiksati malo da se puter usitni i da se dobije rastresita smjesa. Dodati i ostale sastojke i umijesiti glatko tijesto. Odvojiti od tijesta jedan dio (od oko 150 grama) i oba dijela (i veći i manji) staviti u frižider na pola sata.
3. Veći dio tijesta, nakon tog vremena, rastanjiti na brašnom posutoj podlozi i rasporediti u kalup tako da se pokrije i obod kalupa.
4. Puding od vanile, pet kašika šećera i 100 ml mlijeka razmutiti. Ostalih 50 ml mlijeka i pet kašika šećera staviti da se kuva, a zatim dodati puding i skuvati. Maknuti sa vatre i odmah dodati kiselu pavlaku i sir i dobro ručno izmiješati.
5. Rasporediti fil preko tijesta, gore staviti šljive isječene na četvrtine i posuti ih sa dvije kašike šećera i vanilin šećerom. Preko šljiva grubo narendati ostatak tijesta.
6. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
7. Ostaviti da se ohladi, staviti u frižider i ostaviti nekoliko sati, može i preko noći, da se fil stegne, prhko tijesto da malo omekša i da se sjedine ukusi.
8. Posuti šećerom u prahu.

 

face