PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Neodoljive kombinacije voća za fini jesenski desert - kompot

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

www.veza.ba

Sezonsko voće najbolje je za kompot, a važno je da je slatko tako da mu ne treba puno šećera. Fini kompot može se pripremati od krušaka, malina, šljiva i jabuka. Za kompote i sirupe najbolje je svježe sezonsko voće, koje je slatko i sočno, pa ga ne treba previše zaslađivati. Ako kombinirate tvrdo i meko voće, prvo stavite kuhati tvrđe. Dodajte 3/4 šalice vode, pola šalice šećera i dvije žličice limunova soka.

www.veza.ba

Sezonsko voće najbolje je za kompot, a važno je da je slatko tako da mu ne treba puno šećera. Fini kompot može se pripremati od krušaka, malina, šljiva i jabuka

Za kompote i sirupe najbolje je svježe sezonsko voće, koje je slatko i sočno, pa ga ne treba previše zaslađivati. Ako kombinirate tvrdo i meko voće, prvo stavite kuhati tvrđe. Dodajte 3/4 šalice vode, pola šalice šećera i dvije žličice limunova soka. Zakuhajte vodu, šećer i limunov sok do ključanja, pa dodajte voće te kuhajte dok ne postane mekano i dok se ne počne raspadati te dok se sok pomalo ne zgusne.

Druga je mogućnost da ga pripremite za zimnicu. Sirup za kompot pripremajte od šećera i vode. Koliko ćete šećera staviti na litru vode, ovisi o tome koliko je slatko voće. Obično se na litru vode stavi 25 ili 50 dag šećera, a kilogram za voće koje nije slatko. Trešnje, višnje, šljive i grožđe spremajte s košticom i kožom, a marelice i breskve očistite i od kore i od koštica. Kruške i dunje gulite te im odstranite koštice i peteljke.

Da voće ne pocrni, stavite ga u vodu u koju ste dodali limunsku kiselinu. Na litru vode stavite na vrh noža limunske kiseline. A i sirupe i kompote obogatite začinima. Svježe nasjeckana metvica dobro se slaže s ljetnim plodovima kao što su bobičasto voće i breskve. Cimet je odličan s jabukama ili kruškama, a malo klinčića dat će divan okus kompotu od dunja. Listići lavande ili bosiljka osvježit će uobičajene kombinacije. Muškatni oraščić, klinčić i kardamom izvrsni su uz kompote od jesenskih plodova.

Kompot od jabuka i suhih šljiva
Sastojci: 2 - 3 jabuke, 10 - 15 suhih šljiva, vanilin šećer, malo cimeta, žlica meda, kora od 1 naranče, kora od 1 limuna, žlica narančina soka, žlica limunova soka
Priprema: Neoguljene jabuke narežite na kocke i stavite ih u litru vode sa šećerom. Kuhajte ih oko 15 minuta. Dodajte šljive, limunovu i narančinu koru, med, cimet, sok od limuna i naranče te kuhajte još pet minuta. Poslužite toplo ili hladno. Ovu kombinaciju možete poslužiti i za fini doručak tako da joj dodate dvije žlice zobenih pahuljica ili zobene kaše. Jabuke i suhe šljive odlično će djelovati na probavu.

Kompot od krušaka za zimnicu
Sastojci: 3 kg krušaka, kg šećera, 3 L vode
Priprema: Zdrave, ne premekane kruške očistite, ogulite i razrežite na pola ako su manje ili na četvrtine ako su veće. Odstranite im koštice i peteljke. Čim ih očistite, stavite ih u hladnu vodu kojoj ste dodali malo limunske kiseline. Dobro ih ocijedite i slažite u staklenke. Prelijte ih prokuhanom mlakom vodom sa šećerom. Na litru vode stavite 25 dag šećera. Staklenke zatvorite, obrišite i kuhajte na pari pola sata na 90°C.

Višnje, šljive, maline...
Sastojci: oko 3 kg voća, 0,5 kg šećera, 1,5 litra vode
Priprema: Operite voće i očistite ga od koštica (ako ne pripremate bobičasto), a breskve ogulite. Vodu prokuhajte sa šećerom. Staklenke punite voćem, prelijte prokuhanim šećerom i vodom te poklopite. U veću posudu stavite kuhinjsku krpu te slažite staklenke jednu uz drugu, pa između njih nalijte vode. Stavite na vatru, a nakon što voda provrije, kuhajte još 15-ak minuta i ostavite da se ohladi u toj posudi. Obrišite staklenke i spremite ih.

face