PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Domaće krofne

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

www.veza.ba

Umutiti kvasac s 3-4 šalice mlijeka (odluzeti od 1/2 litre), dodati 2 šalice šećera i 3 šalice brašna. Kada kvasac nabubri umijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto se mijesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se "tuče" kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne.

www.veza.ba

Potreban materijal:

1 kg brašna
20 dkg maslaca
8 žumanjaka
    8 dkg šećera
    prstohvat soli
    malo naribane korice limuna
    2 šalice ruma
    1/2 l mlijeka
    6 dkg kvasca

Priprema

Umutiti kvasac s 3-4 šalice mlijeka (odluzeti od 1/2 litre), dodati 2 šalice šećera i 3 šalice brašna. Kada kvasac nabubri umijesiti tijesto od svih sastojaka. Tijesto se mijesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se "tuče" kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Ostaviti tijesto pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne. Dasku za razvlačenje tijesta posuti brašnom pa razvaljati na debljinu 1 ili 1,5 cm. Krofne se prave okruglim oblicima (ili naopako okrentom čašom), pa ih ponovno ostaviti nako vrijeme da se dižu. Krofne se peku u puno ulja (1 litra) koje se zagrijeva u loncu s debelim dnom kako bi se lagano i jednolično zagrijavalo. U ulje se urone krofne koje se sa svake strane peku otprilike tri minute. Ako je ulje prevruće, doda se par žlica hladnog ulja.

Žele li se punjene krofne, tijesto tanje razvaljati, napraviti veći okrugli oblici, na svaki staviti punjenje prema želji (pekmez, rastopljena čokolada), pokriti drugim okruglim oblikom, pa urezati manji krug, kako bi se dvije polovice spojile. Dalje peči kao i one bez punjenja. Na kraju izvaditi iz ulja, staviti na papirnati ubrus da upije višak masnoće, odložiti na pladanj te posuti šećerom u prahu, kakaom ili preliti glazurom od čokolade.

face