PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Za svjež dah četkajte jezik i namirnice koje osvježavaju dah

www.veza.ba

Želite li sačuvati zdravlje i ljepotu zubi, pridržavajte se osnovnih pravila njege koja, iako su vrlo jednostavna, svi često zaboravljamo. I, naravno, ne zanemarujte bilo kakvu bol i nelagodu, već odmah dogovorite termin kod svog zubara.

Četkica ne smije biti pretvrda

Pranje zuba tvrdim ili srednje tvrdim četkicama te jakim pritiskom s vremenom može prouzročiti defekte na zubnoj caklini. Suvremena dentalna medicina preporučuje zubne četkice koje u svom radnom dijelu imaju puno mekanih i pravilno raspoređenih vlakana koja pri pranju dopiru i do najnepristupačnijih mjesta u ustima. Kod pranja takvim četkicama ne treba primjenjivati pritisak, nego laganim kružnim pokretima detaljno očistiti svaki zub sa svih strana, posebno pazeći da se očisti mjesto između zuba i zubnog mesa jer se time smanjuje i mogućnost nastajanja parodontalnih bolesti.

Ne zaboravite međuprostore
Osim četkice za zube, svakako primijenite i nešto za čišćenje međuzubnih prostora, po mogućnosti interdentalne četkice. Za održavanje higijene usne šupljine i zdravlja zuba dobrodošla je i primjena zubnog konca.

Kako prati zube
Da bi zubi bili temeljito očišćeni, postupak zahtijeva najmanje dvije minute. Zvuči kratko, ali većina ljudi ni približno toliko vremena ne posveti tom postupku. Pravilno pranje podrazumijeva polagano i blago kruženje četkicom po zubima, precizno i temeljito pranje područja oko plombi, zubne krune te nježno trljanje desni. Prvo treba očistiti vanjsku površinu gornjih zuba te vanjsku površinu donjih, zatim unutrašnju stranu gornjih, a potom unutrašnju površinu donjih zuba. Precizno treba iščetkati plombe i dijelove na kojima su rađene rekonstrukcije. Da bi dah bio svježiji, ne treba zaboraviti iščetkati i jezik. Usmjerite četkicu pod kutom od 45 stupnjeva prema liniji desni i kružnim pokretima četkajte u suprotnom smjeru. Četkanjem jezika uklonit ćete bakterije i održati svježinu daha.

Pogrešne navike
Prehrana može negativno utjecati na zdravlje zuba. Slatke, ali i kisele namirnice mogu oštetiti caklinu te na taj način pospješiti demineralizaciju površine zuba. Namirnice, poput soka od limuna i naranče, ili gazirana pića, imaju abrazivno djelovanje na caklinu, posebno ako se konzumiraju u večernjim satima, prije odlaska na počinak, te ako se nakon konzumacije ne operu zubi.

Kad zaboli, odmah zubaru
Samo doktor dentalne medicine može postaviti točnu dijagnozu i utvrditi je li riječ o kratkotrajnom i privremenom problemu ili nečem ozbiljnijem. On može utvrditi i je li osjetljivost zubi posljedica skrivenih mikrokarijesa koji nisu vidljivi, a vrlo su česta pojava u odraslih osoba. Karijes, čak i u vrlo maloj mjeri, može se otkriti na siguran i bezbolan način, pomoću rendgena.

Namirnice za svjež dah
Voda

Na prvom mjestu je, naravno, voda!

Regularna hidratacija možda je jedino što trebate za svjež dah, jer osim što će ovlažiti usta i grlo, voda će saprati bakterije i ostatke hrane koji mogu stvarati neugodne mirise.

Jabuke

Dok grickate ovu vlaknima bogatu namirnicu u ustima se proizvodi više pljuvačke bogate kisikom, koji je prirodni neprijatelj bakterijama koje uzrokuju neprijatne mirise u usnoj šupljini.

A osim toga, jabuke odlično čiste zube!

Guma za žvakanje

Dobro jutro! Ali, žvake ne pomažu da dah bude svježiji i prijatniji samo zato jer sadrže jake arome, nego upravo što uzrokuju lučenje više pljuvačke u ustima koja, kako smo već spomenuli, uklanja bakterije u ustima koje stvaraju neprijatne mirise.

Namirnice bogate vitaminom C

Ima onih koji misle da zbog kiselosti namirnica koje sadrže vitamin C (naranče, limun, kivi, grejp) neugodan zadah može doći i više do izražaja. Takve ošamarite ovom informacijom – vitamin C odlično zaustavlja širenje bakterija koje stvaraju neugodne mirise, a osim toga vrlo brzo može neutralizirati razne neugodne mirise, poput mirisa bijelog i/ili crvenog luka, ali i drugih namirnica.

Jogurt

Ne samo da je zdrava namirnica uopće, jogurt, posebno onaj s manje masnoća i s probioticima (zdravim bakterijama), je odličan borac protiv lošeg zadaha.

On također smanjuje razinu loših bakterija u ustima!

Cimet

Cimet je vrlo učinkovit začin koji pomaže da se riješite lošeg zadaha. Žvakanje komadića cimeta na dnevnoj bazi će vam pomoći da to ostvarite.

Najbolji način konzumiranja: pomiješajte cimet s čašom vode i žličicom meda.

Zeleni čaj

Flavonoidi, antioksidansi u zelenom čaju također sprječavaju nakupljanje bakterija koje uzrokuju loš zadah u ustima!

Bosiljak

Nakon lišća mente, listovi bosiljka su slijedeća najbolja opcija za svjež dah. Žvakanje listova bosiljka pomoći će vam da se oslobodite lošeg zadaha.

 

face