PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Cvjetni prah - pomoć kod slabog imuniteta

www.snizenja.ba

U zadnje vrijeme dobivam sve više upita kupaca na temu svojstava i načina korištenja peludnih zrnaca. Pročitajte zanimljive detalje o cvjetnom prahu, saznajte kako se koristi i kako djeluje.

CVJETNI KOKTEL MINERALA I VITAMINA
Cvjetni prah, također poznat kao polen i peludna zrnca, jedna je od najzanimljivijih pojava u prirodi kojom se čovjek može hraniti. Po definiciji, radi se o muškim spolnim stanicama brojnih biljaka na koje pčele nailaze u letu oko košnice.

Po kemijskom sastavu uistinu je zanimljiv. Nakon sušenja zrnaca, voda čini do 10% ukupnog udjela. Ostatak suhe tvari čini do 40% bjelančevina i raznih vrsta ugljikohidrata, kao i vitaminski i mineralni koktel. Sadrži vitamine A, D, E, K, B kompleksa i vitamin C, a od minerala zastupljeni su cink, željezo, kalcij, mangan, selenij i mnogi drugi. Sadrži i fitoestrogene, flavonoide, enzime esencijalne za čovjekov metabolizam hrane, lecitin nužan za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i razne vrste eteričnih ulja.

PRIRODNI ANTIOKSIDANS I IMUNOSTIMULANS

Navedeno ga čini prirodnim antioksidansom kojeg se preporučuje osobama izloženima stresu, lošem načinu života i prehrane, ali i oslabljenom imunitetu. Enzimi povećavaju probavljivost unesene hrane i kao takvi mogu poslužiti kod nadimanja, konstipacija ali i učestalih proljeva. Potiče apetit i cirkulaciju krvi, jača krvožilje i kosu i poboljšava opće stanje organizma.

Posebno je zanimljivo da cvjetni prah sadrži DNA i RNA, nukleinske kiseline koje izgrađuju genetski materijal biljaka kraja u kojem pčele skupljaju polen. U trenutku kada progutate otopljeni cvjetni prah, sjetite se kako unosite mali komadić svake biljke na koju su marljive pčele sletjele. Upravo zato sastav i boja mogu dosta varirati - na policama možete vidjeti žućkastija, crvenkastija a ponekad i crna polenova zrnca u staklenkama. Takva raznolikost je normalna pojava.

NAJČEŠĆE GREŠKE I KAKO IH IZBJEĆI
Dosta konzumenata u pripremi radi pogrešku - stavlja žličicu s polenom u usta i proguta ga ili rastopi u malo vode i pije odmah. Na ovaj način nećete iz polena izvući maksimum jer je zrnca nužno namočiti u tekućini preko noći, makar tijekom osam sati. Nužan je prodor vode unutar peludnih ovojnica koji izaziva bubrenje. Samo je tako moguće osloboditi sadržaj zrnaca.

Preporučene dnevne doze: 1-2 čajne žlice na dan za djecu do 12 godina, 1-2 jušne žlice za odraslu osobu i do 4 jušne žlice na dan za osobe oslabljenog zdravlja. Pije se pola sata prije doručka, natašte. Djeci mlađoj od 3 godine ne preporučuje se konzumiranje polena.

Okus je blago slatkast i ugodan, stoga je pogodan i za zahtjevniju djecu. Možete ga umiješati i u razne vrste sokova ili laganih jogurta. Kada odlučite konzumirati polen po prvi put, probajte najprije unijeti slabiju dozu. Med i pčelinji proizvodi mogu izazvati alergijske reakcije i stoga treba biti oprezan. Za početak rastopite i preko noći u vodi ostavite čajnu žličicu cvjetnog praha a potom povećavajte dozu do pune količine sukladno vašoj dobi i trenutnom zdravstvenom stanju.

IDEALNA KOMBINACIJA S MEDOM
Alternativno namakanju preko noći, možete napraviti svoju mješavinu polena i meda. Optimalni omjer je 3:1 u korist meda. Primjerice, u 75 grama meda umiješajte 25 grama polena. Mješavinu potom treba ostaviti odstoji najmanje 10 dana jer je potrebno, kao i u slučaju s vodom, omogućiti prodor meda u peludne ovojnice. Držite ga na suhom i hladnom mjestu i uvijek odaberite organsku kvalitetu jer jedino eko pelud osigurava sve blagotvorne sastojke bez štetnih sastojaka.
Probajte ekološki cvjetni prah, med i propolis s naših polica i uživajte u slatkom, cvjetnom vitaminsko-mineralnom koktelu iz košnica.

 

face