PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Devet dobrih trikova sa soli

Koliko si puta čuo ili upotrijebio rečenicu 'sol nije zdrava'? Činjenica je da naš organizam ne može sam proizvesti sol pa ju je nužno konzumirati kako bi naš sofisticiran tjelesni mehanizam dobro funkcionirao. Normalno funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava bez soli bi bilo nemoguće. Ali, ne bilo kakve 

Sol možeš iskoristiti za peeling za tijelo ili ispiranje nosa

Koliko si puta čula ili upotrijebila rečenicu 'sol nije zdrava'? Činjenica je da naš organizam ne može sam proizvesti sol pa ju je nužno konzumirati kako bi naš sofisticiran tjelesni mehanizam dobro funkcionirao. Normalno funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava bez soli bi bilo nemoguće. Ali, ne bilo kakve

Najčešće se, na žalost, koristi rafinirana, 'kuhinjska' sol čija je kemijska struktura znatno izmijenjena tijekom procesa prerade. Na taj način tretirana sol više ne sadrži vrijedne minerale i elemente, te u konačnici organizmu donosi više štete nego koristi. Kuhinjska sol sadrži velik udio natrijevog klorida i dodataka poput joda, kao i različitih sintetskih tvari i aditiva kao što je npr. aluminij kojem je svrha štititi sol od vlage. Jednako je važno voditi brigu o kvaliteti soli koju unosiš u organizam kao i o kvantiteti.
Donosim ti tri priče o soli kakvu preporučujem da konzumiraš kao i devet dobrih savjeta i trikova za njihovo korištenje.

Trikovi s cvijetom soli

Priču počinjem s apsolutnom crème de la crème među solima. Slikovit naziv „cvijet soli“ preuzet je iz francuskog. Fleur de sel se smatra „kavijarom“ među solima zbog bogate mineralne strukture i sofisticiranog načina berbe. Kristali cvijeta soli nakupljaju se u tankom sloju na površini mora, koji se pomoću finih mikronskih sita ručno sakupljaju i to u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kada nema vjetra. Cvijet soli je prirodno bogat mineralima i to posebno magnezijem, kalcijem, kalijem te sadrži povećanu koncentraciju prirodnog joda. Ne sadrži aditive niti dodatke joda pa se osim u prehrani, koristi i u kozmetičke svrhe.

  1. Pripremi prirodno izotonično piće kojim ćeš nakon treninga nadoknaditi izgubljene elektrolite, regulirati pH i okrijepiti se. Na 500 ml vode dodaj 1 žlicu prirodnog jabučnog octa, sok pola limuna, žličicu ekološkog meda i prstohvat cvijeta soli. Po želji možeš kombinirati i sok naranče ili grejpa.
  2. Prirodan mineralni sastav cvijeta soli intenzivira okus svakog jela pa ga možeš koristiti i kao „tajni sastojak“ svojih kulinarskih kreacija. Probaj ga u ovom finom i jednostavnom receptu: Mousse od avokada. U blender ubaci 1 avokado, 1 žlicu kakao praha, 1 žlicu meda, prstohvat bourbon vanilije i nekoliko zrna cvijeta soli. Sve izblendaj i uživaj!
  3. Antibakterijsko i protuupalno djelovanje soli pomoći će ti kod simptoma prehlade kao što su začepljenje i infekcija nosa. U 500 ml tople vode (ili čaja sljezovog korijena) otopi žličicu cvijeta soli i takvom otopinom treba isprati nos.

Trikovi s himalajskom soli

Himalajska sol se smatra najčišćom na svijetu jer potječe iz pramora, nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina. Dobiva se u podnožju Himalaje i najčešće ima nježnu ružičastu boju, iako nijansa ovisi o iskopu pa tako može biti tamnija ili svjetlija. Sadrži više od 80 minerala i elemenata u jednakom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu. Vrijedni sastojci su u potpunosti sačuvani s obzirom na ručnu obradu kao i sušenje na suncu.

  1. Osim što bi bilo pametno da je koristiš na svakodnevnoj bazi umjesto nezdrave kuhinjske soli, predlažem da je upotrijebiš kao moćno sredstvo dezinfekcije grla koje u kombinaciji s prahom neema smiruje upale i djeluje antibakterijski. U čaši tople vode otopi žličicu himalajske soli, dodaj žličicu praha neema i otopinu grgljaj najmanje 3 minute. Okus je grozan, ali se zbog efikasnosti isplati izdržati :)
  2. Isprobaj i ovaj izvrstan peeling za tijelo: pomiješaj tri žlice sitne himalajske soli, dvije žlice meda, nekoliko kapi bademovog ulja i nekoliko kapi tvog omiljenog eteričnog ulja. Primjericelavande ili ružmarina za dodatno poticanje cirkulacije i anticelulitni učinak. Koža će biti meka i glatka, a kombinacija sastojaka djeluje i protiv nečiste kože i akni (primjerice na leđima).
  3. Topla kupka s dodatkom himalajske soli i sode bikarbone djelovat će pročišćavajuće i opuštajuće. Bogat mineralni sastav iz soli će se apsorbirati kroz kožu, a soda bikarbona će pozitivno utjecati na dodatni detoks učinak. Naravno, hedonistice mogu eksperimentirati s dodacima organskih baznih i eteričnih ulja.

Trikovi s magnezij kloridom

Magnezij klorid, poznatiji pod nazivom nigari , derivat je morske soli koji se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo za sirenje sojinog mlijeka i izradu tofua. Sadrži više od 95 posto magnezijevog klorida, a poznat je po brojnim dobrobitima za ljudski organizam s obzirom na to da sadrži visoki postotak prirodnog i organizmu iskoristivog oblika magnezija.

  1. Najpoznatiji način korištenja nigarija je napitak koji služi kao prirodni izvor magnezija. U tu se svrhu oko 30 g magnezijevog klorida otopi u litri vode te se takav rasol može piti oko 1 dcl dnevno. Uzimanje magnezijevog klorida preporučuje se tijekom napornih i stresnih perioda za brži oporavak organizma jer magnezij doprinosi normalnoj funkciji mišića te smanjenju umora i iscrpljenosti. Neću ti lagati - okus je grozan, ali kombiniraš li ga s voćnim sokovima ili koristiš kao bazu za smoothie, bit će sasvim podnošljiv. S obzirom na moćno djelovanje, isplati se!
  2. Budući da se magnezijev klorid brzo apsorbira u organizam putem kože, preporučujem ti da ga koristiš za kupke kojima ćeš smanjiti simptome PMS-a, nervoze i stresa. U pola čaše magnezij klorida dodaj nekoliko kapi baznog i eteričnog ulja i otopi ih u kadi tople vode. Simptomi stresa će biti smanjeni kao i grčevi uzrokovani manjkom magnezija u organizmu. Ova je kupka pravi melem za sportaše koje muči upala mišića nakon treninga.
  3. Podsjećam te da magnezij klorid može pozitivno djelovati na probleme s upalom živaca i ligamenata jer ih omekšava i djeluje protuupalno. U tu svrhu možeš napraviti obloge s vodom i nigarijem te aplicirati na zahvaćeno područje. Želiš li dodatno povećati djelotvornost i smanjiti probleme kod npr. uganuća i udaraca, napravi ovu fantastično djelotvornu smjesu za smanjenje oteklina. U 1dcl vode otopi žličicu magnezij klorida i dodaj 1-2 žlice praha zelene gline, ovisno o zahvaćenoj površini. Pomiješaj drvenom ili keramičkom žlicom do željene gustoće i apliciraj u debelom sloju pomoću komprese na oteklinu. Nikada ovu smjesu nemoj nanositi na oštećenu kožu.

zdravakrava.hr

face