Pečene crvene paprike sa bijelim lukom

www.veza.ba

Pečene crvene paprike nalaze se na vrhu naše ‘Strašno volim’ liste. Klasična salata od pečenih paprika sa marinadom od bijelog luka i peršuna je najčešća njihova primjena, onda slijede pohovane, u pavlaci, kremastoj salati i raznim drugim metodama pripreme.

S obzirom da su crvene paprika najljepše kad se peku na ploči, obično ih spremamo u ranu jesen za cijelu godinu. Pečenje paprika uvijek se radi u društvu, dobrom raspoloženju i završi nekim žestokim roštiljom.

Tako je bilo i ove godine, 5 porodica, 5 paketa parika, kotlić, sač i roštilj začinili su prethodni vikend…

Za zimnicu:

    20 kg crvenih paprika (roga)

Za salatu:

    2 kg crvenih paprika (roga)- 440 kcal
    Glavica bijelog luka– 65 kcal
    4-5 grana peršuna
    30 ml maslinovog ulja– 270 kcal
    So i biber

Paprike se mogu peći na kolu (zadimi i zaprlja kuhinju), u rerni (previše se upare i ostanu vodene) ili na otvorenom na vatri. Nama je ovo metoda najdraža. Kod nas momci roštiljaju, kuvaju i peku na vatri. Žene su zadužene da pripreme i raspreme sve što je potrebno, ali uz vatru ipak stoje muškarci.

Pečene crvene paprikePečene crvene paprikePečene crvene paprikeObično pečemo 15-20 kg odjednom, pa kad se paprike prohlade pakujemo ih u kese za zamrzivač. Moja mjera je 6 komada po pakovanju, a pakujem neoguljene paprike.

Kasnije kad nam zatrebaju, zaleđeno pakovanje samo bućnem u vrelu vodu i one se časkom razlede, a pod dejstvom tople vode nevjerovatno lako se gule.

Šta dalje s njima zavisi od trenutne inspiracije…

Pečene paprike u marinadi od bijelog luka su klasična, omiljena i neprevaziđena salata. Odlično ide uz pečenje, ribu, ili samo sir… A kad su paprika mesnate i slatke, samo je i hljeb uz njih dovoljan…

Sitno isjeckati bijeli luk i peršun, presuti ga u zdjelicu, posoliti poboberiti i preliti maslinovim uljem. Ostaviti marinadu da odstoji 15 minuta da se ukusi sažmu.Za salatu je potrebno oguliti paprike, ocijediti, posoliti i složiti ih na tanjir.

Možete ako ste sigurni da svi vole bijeli luk preliti marinadom parike, a možete je i dodatno servirati, pa da svako sebi začinjava po sopstvenom ukusu.

Nama je vikend divno prošao uz paprike i drage nam prijatelje, a bilo je svega, od gomile paprika, dima i vrućine, do kiše i vjetra.. Ipak ništa nas nije omelo da veselo završimo planiranu akciju no slike to nadam se najbolje pokazati…

 

face