PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Italijanski recepti

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

italijanska_Page_01.jpg italijanska_Page_02.jpg italijanska_Page_03.jpg italijanska_Page_04.jpg italijanska_Page_05.jpg italijanska_Page_06.jpg italijanska_Page_07.jpg italijanska_Page_08.jpg italijanska_Page_09.jpg italijanska_Page_10.jpg italijanska_Page_11.jpg italijanska_Page_12.jpg italijanska_Page_13.jpg italijanska_Page_14.jpg italijanska_Page_15.jpg italijanska_Page_16.jpg italijanska_Page_17.jpg italijanska_Page_18.jpg italijanska_Page_19.jpg italijanska_Page_20.jpg italijanska_Page_21.jpg italijanska_Page_22.jpg italijanska_Page_23.jpg italijanska_Page_24.jpg italijanska_Page_25.jpg italijanska_Page_26.jpg italijanska_Page_27.jpg italijanska_Page_28.jpg italijanska_Page_29.jpg

 

Italijanske ćuftice sa kantarionom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. glavica crnog luka, 2. 400 g. mešanog mlevenog mesa, 3. 3-4 kašike prezli, 4. so, biber, jaje, 5. 2 grančice kantariona, 6. 8 režnjeva šunke, 7. 2 kašike butera, 8. 400 g. testenina u obliku trakica, 9. 300 ml mleka, 10. 100 g. sira, 11. pola vezice bosiljka. Očistiti crni luk i iseckati. U činiju sa mesom dodati seckani luk, jaje, prezle, so i biber, pa sve dobro promešati. Grančice kantariona oprati, prosušiti i otkinuti 8 većih listova. Od mlevenog mesa napraviti mokrim rukama 8 ćuftica, pa svaku uviti u tanji režanj šunke i veći list kantariona. Zagrejati buter u tiganju, pa pržiti ćuftice na tihoj vatri dok ne porumene. Testenine kuvati u posoljenoj vodi prema uputstvu navedenom na kesici. U međuvremenu zagrejati mleko, pa u njega dodati sir. Masu mešati na tihoj vatri dok se sir ne otopi. Grančice bosiljka oprati, prosušiti, iskidati listiće i sitno ih iseckati, a zatim dodati u sos. Celu smesu posoliti i pobiberiti. Testenine procediti. Servirati ih sa ćufticama i sosom. Ukrasiti preostalim bosiljkom i sitno seckanim paradajzom. Priprema oko 30 minuta, jedna porcija oko 830 kcal. http://snizenja.veza.ba Paradajz sa mocarelom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 8 paradajza, 2. 375 g zamrznute mocarele 3. vezica bosiljka, 4. 4 kašike maslinovog ulja, 5. 2 kašike sirćeta, 6. so, biber, 7. 2 kašike semenki tikve. Oprati dobro paradajz, izvaditi peteljke i obrisati suvom krpom. Paradajz iseći na okrugle kriške. Mocarelu ostaviti da se odmrzne, onda da se ocedi i zatim je iseći na okrugle kriške. Oprati i očistiti bosiljak, istući drvenim tučkom i iskidati listiće. Kriške paradajza i mocarele servirati na velikom tanjiru, posuti bosiljkom, a onda posuti uljem i sirćetom. Na kraju posoliti, pobiberiti i preko paradajza i mocarele sipati semenke tikve. http://snizenja.veza.ba http://snizenja.veza.ba Pita sa paradajzom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 200 g. brašna, 2. 150 g. sremskog sira, 3. 75 g. maslaca, malo soli, 4. 400 g. kravljeg sira, (200 g od toga sa začinskim biljem), 5. 75 g. izrendanog parmezana, 6. prstohvat izrendanog muskatnog oraščića, 7. malo bibera, 8. 200 g. koktel paradajza, 9. 100 g. ovčjeg sira. Pomešati nemasni sir, maslac i so i zamesiti testo. Ostaviti pokriveno oko 60 minuta da odstoji. Onda razviti testo na radnoj kuhinjskoj površini, posutoj brašnom u veličini pleha. Nauljiti pleh, preko toga staviti testo i napraviti male ivice. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešati kravlji sir i parmezan. Posoliti, pobiberiti i dodati muskatni oraščić. Smesu od sira ravnomerno rasporediti preko celog testa. Oprati paradajz, iseći ga i presečene polovine paradajza staviti na testo premazano sirom. Ovčji sir iseckati i posuti preko svega toga. Pitu peći oko 25 minuta, odmah izvaditi i po želji garnirati ruzmarinom. Iseći na komade i servirati dok je još toplo. http://snizenja.veza.ba Ragu sa ribom i paradajzom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 2 glavice crnog luka, 2. čen belog luka, 3. so, biber, 4. 250 g. koktel paradajza, 5. 1/2 glavice morača, 6. 2 kašike ulja, malo karija, 7. 150 g. krem sira, 100 g. maslina, 8. 750 g. ribljih fileta, 9. 750 ml supe od povrća (instant), 10. po 2 grančice peršuna i majčine dušice. Oljuštiti crni i beli luk i iseckati. Oprati dobro paradajz i morač, očistiti i sve sitno iseckati. Crni i beli luk propržiti na ulju dok ne postanu slatkasti. U to dodati morač i supu i krčkati oko 20 minuta. Oprati začinsko bilje, prosušiti, iseckati listiće, dodati posle 15 minuta krčkanja. Posoliti i pobiberiti. Pomešati kari i krem sir. Oprati ribu i iseći na komade. Zajedno sa paradajzom dodati u sos i ostaviti na srednjoj vatri još oko 8 minuta. Masline iseći na komade i posuti preko jela. http://snizenja.veza.ba http://snizenja.veza.ba Letnji špageti Potrebno je : 1. 400 g špageta, 2. 500 g svežeg paradajza, 3. 1 konzerva tunjevine, 4. 3 čena belog luka, 5. svež bosiljak, 6. 1 dl ulja, 7. sok od limuna, so, biber, 8. parmezan. Špagete skuvati u dobro posoljenoj vodi. U međuvremenu paradajz staviti u provrelu vodu. Zatim ih očistiti, odstraniti semenke i iseći na sitno. U mikseru pasirati ribu, paradajz, bosiljak, so, sok od limuna i 0,5 dl ulja. U tiganju propržiti beli luk isečen na listiće i dodati skuvane špagete. Preko špageta sipati umak, preko staviti rendani parmezan i služiti dok je toplo. http://snizenja.veza.ba Salata sa kozjim sirom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 250 g. rukole, 2. 300 g. koktel paradajza, 3. glavica mladog crnog luka, 4. 3 kašike susama, 5. 2 kašike vinskog sirćeta, 6. so, biber, malo šećera, 7. 1/2 kašike senfa, 8. 5 kašika ulja od suncokreta, 9. 200 g. kozjeg sira. Oprati rukolu, prosušiti, očistiti i iseći na komade. Oprati koktel paradajz i iseći na četvrtine. Oljuštiti crni luk i iseckati na kocke.Susam sipati u tiganj i pržiti bez ulja dok ne zamiriše. Za marinadu pomešati sirće, so, biber, senf i luk, a onda na kraju dodati ulje. Kozji sir iseći na 8 kriški, dobro uvaljati u 2/3 susama i na roštilju peći dok se ne uhvati korica oko 3 minuta. Staviti rukolu i paradajz sa toplim sirom na tanjir. Preko sira, rukole i paradajza sipati marinadu, a salatu posuti ostatkom susama. Onda servirati i služiti dok je toplo. http://snizenja.veza.ba Testenina sa paradajzom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 500 g. paradajza, 2. 100 g. rukole, 3. 2 kašike maslinovog ulja, 4. čen belog luka, 5. so, biber, 6. 500 g. testenina, 7. 100 g. izrendanog parmezana. Oprati dobro paradajz, kratko blanširati u ključaloj vodi, onda isprati hladnom vodom, oljuštiti i iseckati. Rukolu dobro oprati, prosušiti, očistiti i iseckati je. Ulje zagrejati u tiganju, oljuštiti beli luk, ispasirati i pržiti dok ne dobije zlatno žutu boju. U to dodati paradajz, posoliti i pobiberiti i poklopljeno dinstati 12-15 minuta. Prema uputstvu za upotrebu testeninu skuvati u slanoj vodi. Testeninu isprati hladnom vodom, ostaviti da se dobro ocedi u cediljki. Rukolu pomešati sa sosom od paradajza. Napravljeni sos od rukole i paradajza preliti preko testenine, posuti parmezanom i tako služiti. Njoki od griza ( za 5 porcija ) Potrebno je : 1. 130 grama griza 2. 5 dcl mleka 3. so 4. 2 kašike nastruganog parmezana 5. 125 grama masti 6. 2-3 žumanca 7. narendan sir za posipanje Način pripreme : Skuvati griz u mleku, posoliti i dodati strugan parmezan i mast. Skloniti s vatre i umešati jedno po jedno žumance. Masu od griza izručiti na pokvašenu dasku, rastanjiti je na debljinu jedan centimetar i ostaviti da se ohladi. Zatim okruglim kalupom vaditi pogačice, poređati ih u pleh, posuti struganim sirom i peći u dobro zagrejanoj rerni na 225 stepeni, tj. dok ne porumene. Služiti uz perklet. http://snizenja.veza.ba Špageti sa sosom od limuna i maslina ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. veza mladog luka, 2. kašika maslinovog ulja, 3. 500 gr špageta, 4. 100 gr ovčijeg sira, 5. 2 limuna, 6. 3 žumanceta, 7. 20 crnih maslina, 8. so i biber. Špagete skuvajte prema uputstvu na pakovanju, procedite i properite pod mlazom hladne vode.Očistite mladi luk, presecite po dužini, pa ga zatim isecite na 5 cm dugačke komade. Na vrelom maslinovom ulju kratko propržite luk. Sir izrendajte. Iscedite sok od oba limuna i umutite sa 6 kašika vode u kojoj su se kuvale špagete. Na pari čvrsto ulupajte žumance, pa polako dodajte limunov sok i začinite solju i biberom. Špagete rasporedite u tanjire, pa prelijte prvo sosom od limuna, pospite preko toga mladi luk, pa sir i na kraju masline. Možete ukrasiti peršunovim listom. Špageti sa slaninom i pavlakom Potrebno je : 1. 400 g špageta, 2. 100 g dimljene slanine, 3. 100 g šunke, 4. 1 glavica luka, 5. 1 cen belog luka 6. kašika začina, 7. 4 jaja, 8. 1 pavlaka, 9. malo maslinovog ulja, 10. so, biber, 11. peršunov list i parmezana po zelji. Na maslinovom ulju propržiti iseckan luk, dodati iseckanu slaninu i šunku i beli luk, pa sve malo prodinstati na tihoj vatri. Špagete skuvati i kada su gotovi ocediti ih i dodati prženoj slanini i šunki i sve zajedno malo propržiti. Umutiti pavlaku sa jajima, dodati so, biber i začine po potrebi i malo ribanog sira. Tom smesom preliti špagete, lagano promešati i sipati u odgovarajuću posudu. Po želji posuti parmezanom, peršunovim listom i služiti dok je toplo. Jetra na talijanski način Potrebno je : 1. 30 dag teleće jetre, 2. 5 svježih paprika, 3. 3 rajčice, 4. 1 glavica luka, sol, papar, 5. malo majčine dušice i mažurana, tjestenina za prilog : 6. špagete, maslinovo ulje. Oljuštite luk i nasjeckate ga vrlo sitno. Paprike operite i narežite na rezance. Ispržite luk. Kad postane staklast, primešajte paprike. Ogulite rajčice, narežite i dodajte u omekšane paprike. Ispirjajte. Dobro obrišite začinske biljke, nasjeckajte ih pa solju i paprom umiješajte u papriku. Posebno na ulju ispržite jetru narezanu na što tanje komadiće. Maknite je sa štednjaka i primiješajte u povrće. Dotjerajte okus. Skuhane špagete zauljite i prelijte smjesom jetre i paprika. Lazanje u rolnicama ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 500 grama brokula 2. 1 kocka instant supe 3. 500 grama šampinjona 4. 1 glavica luka 5. 50 grama putera ili margarina 6. so,biber 7. 150 grama gauda sira 8. 3 kašike brašna 9. 2,5 dl mleka 10. malo narendanog muskatnog oraščića 11. 16 listova testa za lazanje 12. 1 kašika ulja 13. 16 režnjeva slanine 14. masnoća Očistite brokule, operite ih i podelite na manje delove. Zakuvajte 1/2 litra vode, dodajte kocku supe i u tome kuvajte cvetiće brokula 4-5 minuta. Ocedite ih i sačuvajte supu. Očistite šampinjone i narežite ih na kriške. Luk oljuštite i naseckajte. Zagrejte 10 grama masnoće, pa najpre propržite luk tako da postane staklast, a potom dodajte šampinjone. Začinite solju i biberom. Izvadite sastojke iz posude i ostavite ih sa strane. Narendajte sir. Zagrejte 40 ml masnoće, dolijte supu od brokula i mleko. Dodajte pola količine sira. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Dodajte šampinjone i brokule. Ostavite da se ohladi. U veću posudu stavite vodu da proključa. Dodajte malo ulja, pa listove lazanja (jedan po jedan) prokuvajte 3-4 minuta i ostavite ih da se na čistoj krpi ohlade. Na svaki list testa stavite slaninu ili šunku, potom mešavinu povrća, pa urolajte. Slažite rolnice u namašćen vatrostalni sud. Ostatak ragua (mešavine povrća) prelijte preko lazanja, posipajte ostatkom sira i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45-50 minuta. http://snizenja.veza.ba Špageti sa pikantnim sosom od paradajza Potrebno je : 1. 500 grama špageta 2. 100 grama ribanog parmezana 3. 6 zrelih paradajza 4. 4 čena belog luka 5. vezica peršuna 6. crvena ljuta paprika Narežite oguljeni paradajz u činiju, dodajte beli luk i peršun. Posolite i začinite crvenom ljutom paprikom i maslinovim uljem. Ostavite da odstoji oko 45 minuta. Skuvajte špagete u slanoj vodi, ocedite i prelijte sosom od paradajza. Promešajte i poslužite sa parmezanom. http://snizenja.veza.ba http://snizenja.veza.ba Priprema testa za pizzu Pripremimo 800 gr. brašna (ovo je mera za šest pizza srednje veličine). Na dasku za mešenje testa stavimo samo 60 gr. brašna u obliku piramide: na sredinu sipamo 40 gr. kvasca, vec rastopljenog u pola case mlake vode, potom mesimo dotle dok se navedeni sastojci dobro povezu. Zatim oblikujemo loptu od testa, stavljamo je u zdelu posutu brašnom i odozgo zarežemo u obliku krsta, zdelu pokrijemo krpom i ostavimo testo da se odmara, jedan sat na mlakom mestu. Dakle imate hlepčić dobro narastao.Preostalih 740 gr. brašna istresite na dasku, u obliku kupe; u sredinu stavite hlepčić i počnite mesiti tako sto ćete zagrtati brašno u testo, dodajuci dobar prstohvat soli i, postepeno, mlaku vodu, prema potrebi, kako testo ne bi ostalo grudvasto i suvo, mora da bude glatko, rastegljivo i mekano.Sada podelite testo na sest hlepčića, stavite ih na lim posut brašnom, pokrijte ih krpom i ostavite ih da se podižu. Hlepčići su spremni za pripremanje pizze kada im se udvostruči zapremina. http://snizenja.veza.ba Pizza sa tunjevinom Potrebno je : 1. 250 g gustog umaka od rajčice, 2. 250 g sira za pizzu, 3. 250 g tunjevine, 4. 1-2 glavice luka, 5. crne masline bez koštica, 6. peršin, 7. maslinovo ulje. Tijesto umijesite i ostavite 1 sat da se diže. Očistite luk, narežite ga na listiće i uronite 15 minuta u hladnu vodu da izgubi nešto od svog specifičnog okusa. Ocijedite i prosušite.Razvaljajte tijesto,rasporedite usitnjeni sir za pizzu, kriškice luka i malo maslina. Posolite.Pizzu pecite 10 minuta na 220 °C. Izvadite je iz pećnice i dodajte komadiće tunjevine, pa zapecite još 10 minuta.Prije posluživanja, pizzu prelijte uljem i pospite narezanim peršinom. Pizza sa paprikama Isecite paprike, ogulite i izrežite na rezance. Na tanko razvučeno testo stavite kriške paradajza (ogulite ga i izbacite semenke) i rezance paprike, posolite i stavite u pećnicu. Kad je pečena pospite je mlevenim biberom i jedite dok je topla i hrskava. Špageti sa pečurkama Potrebno je : 1. 500 grama špageta 2. 400 grama šampinjona 3. 1 veza peršuna 4. 1 šoljica ulja 5. 2 dl kisele pavlake 6. 1 kašika "Vegete" 7. so, biber Skuvajte špagete, pečurke krupnije iseckajte i dinstajte u ulju. Dodajte začin i sitno iseckan peršun. Kada pečurke budu gotove, pomešajte ih sa umućenom pavlakom. Vruće špagete prelijte pečurkama stalno mešajući. Posolite i pobiberite po ukusu. Špagete služite odmah. http://snizenja.veza.ba Rolnice sa šunkom i ananasom Potrebno je : 1. 300 g. testa za picu, 2. 5 kašika paradajz pirea, 3. glavica luka, 4. 4 koluta ananasa, 5. 200 g. šunke, 6. 150 g. trapista, 7. vezica peršuna, so. Ananas, šunku i trapist isecite na jednake kockice. Pomešajte, dodajte iseckan peršun i malo posolite. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u pravougaonik debljine oko pola centimetra. Testo premažite paradajz pireom, nanesite nadev i urolajte kao palačinku. Oštrim nožem rolnu isecite na komade od 3 centimetra. Rolnice složite u nauljen pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 225 stepeni. http://snizenja.veza.ba Pečeni paradajz ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. glavica crnog luka, 2. čen belog luka, 3. kašika maslinovog ulja, 4. 50 g. slanine isečene na kockice, 5. kašika iseckane mirođije, 6. 4 komada paradajza, 7. so, biber, 8. vezica bosiljka, 9. 200 g. sira. Oljuštite i crni i beli luk, pa ih iseckajte i propržite na ulju na srednjoj temperaturi. Dodajte slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Na kraju dodajte mirođiju. Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Operite paradajz, pa svaki komad paradajza presecite popreko na 3 dela, posolite ga i pobiberite. Opran i prosušen bosiljak isecite na krupnije komade. Sir isecite na kriške debljine 1 cm. Poređajte u slojevima : kriške paradajza, prženu slaninu, sir i bosiljak, pa pravite oblik sličan hamburgeru. To pecite oko 15 min. Gotovo jelo možete da ukrasite listićima bosiljka. Priprema 30 minuta. http://snizenja.veza.ba Riba sa paprikašem od paradajza ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 4 komada manje bele ribe (npr. oslića), 2. 8 komada paradajza, 3. 5 glavica vlašca, 4. 4 kašike maslinovog ulja, 5. so, biber, 6. 2 kašike rastopljenog margarina, 7. bosiljak i žalfija. Ribu kuvajte na pari (u poklopljenoj posudi nad ključalom vodom) oko 10 minuta. Paradajz polijte vrućom vodom, zatim ga oljuštite, uklonite mu seme i isecite na kocke. Oljuštite i iseckajte vlašac, pa ga propržite na vrućem ulju. Pred kraj dodajte paradajz i začine. Pažljivo oljuštite ribu. Zasecite je odozgo, pa je nafilujte margarinom, smesom od paradajza i začinima. Ovo jelo se odlično kombinuje sa prilogom od pirinča. Priprema 30 minuta. http://snizenja.veza.ba Punjena pasta sa sosom od paradajza ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 300 g. brašna, 2. 2 jajeta,5 žumanaca, 3. so, celer; 4. 3 čena belog luka, 5. 6 kašika maslinovog ulja, 6. 750 g. paradajza, 7. 2 kesice mešavine začina, 8. 150 g. sušenog paradajza, 9. 200 g. tvrdog sira, 10. 2 kašike prezli, 11. 100 g. izrendanog parmezana, 12. biber, 100 g. maslina. Zamesite testo od brašna, jaja, 3 žumanceta, 1/2 kašike soli. Testo uvijte u foliju pa ga ostavite oko 20 minuta. U međuvremenu, iseckajte celer i beli luk pa to propržite u ulju. Tome dodajte paradajz i 1 kesicu mešavine začina. Sve pržite još 20 minuta. Osušeni paradajz sasvim isitninte pa ga pomešajte sa 1 kesicom mešavine začina, 2 žumanceta, tvrdim sirom, prezlama i parmezanom. Sve posolite i pobiberite. Testo razvijte da bude debljine 2 mm. Uz pomoć modlice napravite kružne oblike pa ih napunite smesom sa sirom, zaklopite i kuvajte u ključaloj slanoj vodi oko 4 minuta. Kad je kuvano, prelijte smesom od paradajza. Vreme pripreme oko 60 minuta. "Osso Buco" ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 3 glavice crnog luka, 2. 3 čena belog luka, 3. vezica zeleni, 4. 4 komada goveđe kolenice (svaki od po 300 g.), 5. so, biber, 2 kašike brašna, 6. 3 kašike ulja, 7. 250 ml gotovog goveđeg safta, 8. 150 ml belog vina, 9. 2 kašike isceđenog paradajza, 10. majčina dušica, 11. ruzmarin, lorber. Očistite i iseckajte crni i beli luk i zelen. Začinite kolenice, uvaljajte ih u brašno pa ih pecite u ulju. U to ulje zatim dodajte goveđi saft, vino, isceđeni paradajz i začinsko bilje. Sve pecite oko 90 minuta i servirajte uz povrće. Priprema 20 min.Pečenje 90 min. http://snizenja.veza.ba Palenta pogača ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 2 jajeta, 2. 150 g. palente (kukuruznog griza), 3. 50 g. gustina, 4. so, 200 ml mleka, 5. 2 zelene feferone, 6. 1/2 crvene i 1/2 žute paprike, 7. 100 g. paradajza, 8. 2 čena belog luka, 9. 1/2 vezice peršuna, 10. kašika zelenih i kašika crnih maslina, 11. 100 g. račića. Odvojite belanca od žumanca, pa belanca čvrsto ulupajte. Pomešajte žumanca, palentu, gustin, 1 kašikicu soli i mleko. U tu smesu dodajte i sneg od belanaca. Operite feferone, papriku, paradajz, pa ih isecite na tanke kriške. Iseckajte beli luk i peršun. Sve to, kao i račiće i masline, iz kojih ste prethodno izvadili koštice, pomešajte sa smesom od palente. Pecite 4 pogače na ulju dok ne poprime zlatnu boju sa obe strane. Priprema 45 min. http://snizenja.veza.ba Taljerini (sa sosom od paradajza) Potrebno je : 1. 500 g. taljerina, 2. 1/2 kg. svežeg paradajza ili 400 g. iz konzerve; 3. 3 čena belog luka, 4. 6 kašika maslinovog ulja, 5. 1/2 vezice peršuna, 6. origano, so i biber. Ako koristite svež paradajz, prvo ga blanširajte, ogulite kožicu i isecite na kockice, a ako koristite onaj iz konzerve, samo ga nasecite na krupne komade i istisnite viljuškom. U dubljem tiganju ugrejte 4 kašike maslinovog ulja, dodajte sitno iseckan beli luk i kratko propržite pazeći da ne zagori. Dodajte paradajz i dinstajte dok se ne raskuva. Začinite origanom i nastavite sa dinstanjem dok sos ne postane gust. Posolite i pobiberite. Taljerine skuvajte u slanoj vodi, ocedite, ubacite u tiganj sa dve kašike maslinovog ulja, dodajte iseckan peršun, pa vrlo kratko propržite energično mešajući. Od testenine oblikujte gnezda i prelivajte sosom od paradajza. http://snizenja.veza.ba Teleće rolnice sa spanaćem ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 400 g. spanaća, so, 2. 8 tankih telećih šnicli, 3. 3 kašike maslinovog ulja, 4. biber, 2 čena belog luka, 5. 8 režnjeva šunke, 6. 2 kašike brašna, 7. 2 kašike putera, 8. 200 ml preliva za teleće meso, 9. kašika gustina. Dobro očistiti spanać, oprati u hladnoj vodi i staviti u ključalu slanu vodu, pa ga kratko prokuvati. Izvaditi ga, staviti u cediljku i pustiti da se dobro procedi. Oprati teleće šnicle, obrisati ih kuhinjskim papirom i premazati sa oko 2 kašike ulja. Šnicle posoliti, pobiberiti i obložiti tankim režnjevima šunke. Oljuštiti beli luk i sitno ga iseckati. Prokuvan spanać rasporediti po šniclama, a zatim i posuti iseckanim belim lukom. Šnicle urolati i pričvrstiti drvenim štapićima, pa ih uvaljati u brašno. Posle toga zagrejati puter i ostatak maslinovog ulja, propržiti na njemu meso sa svih strana i naliti ga sokom od pečenja, pa krčkati rolnice oko 25 minuta. Dodati gustin i sve dobro promešati. Zatim sos posoliti i pobiberiti i garnirati uz meso. Rolnice izvaditi a prilikom serviranja preliti sosom. Uz ovo jelo odlično idu trakasti rezanci. Meso ukrasiti po želji i služiti dok je toplo. Jelo se može posuti rendanim parmezanom. Vreme pripremanja oko 25 minuta. Rezanci sa spanaćem ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 2 čena belog luka, 2. 200 g. koktel paradajza, 3. 350 g. spanaća, 4. veza bosiljka, so, biber, 5. 2 parčeta kozjeg sira, (od po 40 g.), 6. 30 g. zrna pinije, 7. 350 g. trakastih rezanaca, 8. kašika ulja, 50 ml pavlake, 9. 300 ml supe (instant), 10. kašika gustina. Očistiti beli luk i iseckati. Paradajz oprati i preseći na pola. Oprati spanać i očistiti. Bosiljak takođe oprati i iskidati mu listiće i izuzev nekoliko komada, sitno iseći. Sir iseći na trouglove. Zrna pinije propržiti u jednoj posudi, bez dodavanja masti. Rezance skuvati u dobro posoljenoj vodi, prema uputstvu na pakovanju. Zagrejati ulje i na njemu staklasto prodinstati beli luk. Dodati spanać pa i njega malo prodinstati i dodati pavlaku. Dodati gustin i ostaviti da se sos zgusne. U tom sosu zagrejati paradajz i dodati isečeni bosiljak. Posoliti i pobiberiti. Ocediti rezance. Servirati sa sosom od spanaća, posuti zrnima pinije i listićima bosiljka. Ukrasiti pripremljenim trouglovima kozjeg sira i služiti jelo dok je još toplo. http://snizenja.veza.ba Lazanje sa lososom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 600 g. fileta od lososa, 2. 400 g. brokola, 3. 250 g. koktel paradajza, 4. 40 g. putera, so, 5. 40 g. brašna, 6. 12 listova lazanje, 7. 250 ml supe (instant), 8. 250 ml pavlake, 9. kašičica mirođije, 10. 3 kašike anisa, biber. Riblje filete dobro oprati, očistiti, osušiti na kuhinjskom papiru i pažljivo izvaditi riblju kost (najbolje pincetom). Brokole očistiti, oprati, podeliti na ružice i blanširati u slanoj kipućoj vodi 2 minuta.Potom ih izvaditi i ostaviti neko vreme da se ocede u cediljki.Paradajz oprati hladnom vodom i svaki plod prepoloviti. Rernu zagrejati (200 stepeni). Rastopiti puter u tiganju i na njemu propržiti brašno da dobije zlatnožutu boju. Doliti supu i pavlaku i uz povremeno mešanje kuvati oko 5 minuta. Pavlaku posoliti i pobiberiti. Na kraju dodati seckanu mirođiju. Po listovima lazanje ravnomerno rasporediti fil od ribe, skuvanih brokola i isečenog paradajza, u više slojeva. Na kraju staviti list lazanje preliti sosom od pavlake. Lazanje peći oko 45 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Izvaditi i ostaviti da se ohladi. Po želji dodati mirođiju i garnirati anisom. Lazanje sa zečetinom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. glavica luka, 2. 450 g. zečjeg buta (bez kostiju), 3. 6 kašika ulja, 4. 2 kašike koncentrata paradajza, 5. 125 ml belog vina, 6. kašika ruzmarina, so, biber, 7. 400 ml supe (instant), 8. 60 g. putera, 50 g. brašna, 9. 500 ml mleka, 10. 200 g. šampinjona, 11. 250 g. testa za lazanje (nekuvanog), 12. 50 g. sitno rendanog parmezana. Glavicu crnog luka očistiti i sitno iseckati. Meso oprati, iseći na kockice i propržiti sa lukom na 2 kašike ulja, dodati koncentrat od paradajza, kašiku brašna i vino. Ukuvati sa ruzmarinom, posoliti, pobiberiti, zatim dodati supu i dinstati 60 minuta. Zagrejati rernu (200 stepeni). Zagrejati 40 g. putera i ostatak brašna propržiti na njemu. Dodati mleko. Mešati sos dok ne postane poput krema. Očistiti pečurke, iseći na kolutove i propržiti na zagrejanom puteru. Složiti sos, makarone, zečetinu i pečurke u posudu za pečenje, posuti sve to sirom i peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta. Testenine sa gorgonzolom ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 500 g. sitnih makarona, 2. so, 3 glavice luka, 3. 150 g. gorgonzola, 4. kašika putera, 5. 100 ml mleka, biber, 6. 100 g. paradajza, 7. 3 grančice žalfije, 8. 2 kašike maslinovog ulja. Makarone skuvati u slanoj vodi prema uputstvu na kesi, oprati hladnom vodom i ocediti. Zagrejati rernu ( 250 stepeni, ako ima ventilator na 230 stepeni ). Crni luk očistiti i iseći na kockice. Gorgonzolu sitno iseći. Zagrejati puter i propržiti luk na njemu. Dodati mleko, zagrejati ga i umešati sir dok se ne istopi. Začiniti biberom po ukusu. Pomešati makarone sa sosom od sira i staviti u podmazanu posudu za pečenje. Paradajz prepoloviti i rasporediti po smesi. Peći u zagrejanoj rerni, na srednjoj rešetki, oko 5 minuta. Žalfiju oprati i osušiti. Fritirati začine na zagrejanom maslinovom ulju. Ocediti ih i njima ukrasiti makarone. http://snizenja.veza.ba Zapečene tikvice i makarone ( za 4 porcije ) Potrebno je : 1. 400 g. makarona, 2. so, 700 g. tikvica, 3. 2-3 kašike italijanskog pesto sosa (u tegli ), 4. 150 g. krem sira, 5. 300 ml pavlake, 6. 200 ml mleka, 4 jajeta, 7. biber, 2 grane bosiljka, 8. 2 glavice belog luka. Kuvati makarone u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Oprati ih hladnom vodom i ocediti. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Tikvice oprati, očistiti i iseći po dužini na kriške, zatim premazati pesto sosom. Umutiti krem sir sa pavlakom, mlekom, jajima, solju i biberom. Očistiti beli luk, ispasirati ga i promešati sa prethodno pripremljenom smesom. Složiti makarone i tikvice u posudi za pečenje, koja je prethodno namazana uljem, preko toga ravnomerno rasporediti pavlaku i sve peći oko 45 minuta. Dobro oprati bosiljak i izdvojiti listiće sa kojima ćete ukrasiti jelo. http://snizenja.veza.ba

face